Facebook ще се опита да засенчи Google в света на търсачките

2015-10-23 13:02:00
Facebook ще се опита да засенчи Google в света на търсачките
Снимка: iStock

Най-голямата социална мрежа в света Facebook най-сетне ще има нормална функция за търсене, съобщава компанията в блога си. Това значи, че социалната мрежа ще бъде ползвана в бъдеще така, както хората са свикнали от зората на търсенето в интернет с търсачката на Google. Но търсенето във Facebook на теория може да е по-интересно от търсенето в Google. За кого? И за двете страни – и за Facebook, и за потребителите.

 

Новата функционалност се нарича "Search FYI". Самото име намеква за разликата с Google.

 

 

FYI е абревиатура за "For your information". По принцип се ползва за насочване на вниманието на други хора. Типична употреба е в писмената кореспонденция. Иначе казано, за Facebook това значи: „Ако нещо се случи в света, повечето хора гледат във Facebook, тъй като приятелите им и семейството им реагират", пише в постинга в корпоративния блог Том Стоки, който е водещ мениджър за търсенето във Facebook.

 

В момента на ден в социалната мрежа има по 2 трлн. публикации, както и по 1,5 млрд. търсения. Досега бе възможно да се получават резултати от търсене в приятелския кръг. Кой е писал нещо по темата за бежанците например. Освен отговорите Facebook показваше и страници, които са свързани с темата. Това е много, но не и всичко. А сега е възможно буквално всичко.

 

Търсенето засега е ограничено за потребители в САЩ. Резултатите се показват по категории. Първо няколко от т. нар. проверени източници (в повечето случаи новинарски страници), както и изказвания на приятели и обществени постинги на всички потребители. И такива, които са писани преди години.

 

От блога на компанията става ясно, че търсачката на Facebook ще предоставя по-добри предложения при търсене, които ще бъдат персонализирани. Освен това в резултатите от търсенето ще се появяват публични публикации и такива от приятели. Потребителите ще могат да откриват и публични дискусии.

 

Позиционирайки се като източник на новини, Facebook се изправя директно срещу Twitter, която наскоро добави услуга за новини, наречена Moments, пише Wall Street Journal. В края на юни част от потребителите на Facebook можеха да тестват възможностите за търсене в социалната мрежа. Тези и други тестове показаха, че потребителите имат апетит за „неща, които са на дневен ред в момента“, коментира Стоки.

 

Останалата част от статията четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия