Хард дискови комбинации

2015-08-25 20:24:00
Хард дискови комбинации
Снимка: freedigitalphotos.net

Технологиите напредват и се развиват постоянно. Темповете на промени в областта на наукат аи техниката са толкова внушителни, че на всеки няколко месеца излиза нов продукт, който съдържа в себе си нещо революционно. Първо бяха Quad HD дисплеите, след това дъговидно извитите дисплеи на пазара на смартфони.

 

За запалените компютърджии, параметрите на машините им също са от изключително значение. Ъпгрейдите по лаптопите и десктопите биха били немислими, ако технологичният пазар не ни изкушаваше с нови и нови изобретения постоянно. Един от възловите ресурси за всички най-нови и взискателни игри и програми е твърдият диск.

 

 

Твърдият диск има няколко по-важни параметри. Сред тези характеристики са капацитет, обем, обороти за минута, кеш памет, като има и други, но върху тези ще се спрем най-много. Съществува ли конфигурация, при която да можем да комбинираме няколко хард диска в кутията на компютъра си, така че да повишим записващо-четящата му операция, бързината или пък надеждността на записа? Или с други думи казано, възможно ли да компилираме два или повече твърди диска и да сглобим един неделим голям такъв? Да, възможно е!

 

RAID технологията. RAID означава Redundant Array of Independent (в някои формации и Inexpensive)  Drives или преведено на български – множествен масив от независими (евтини) дискове. Такава конфигурация представлява редица дискове, свързани помежду си, които компютърът разпознава като един единствен логически твърд диск. Ако имате вкъщи два или три стари диска, спокойно можете да ги комбинирате в подобен масив.

 

Видове RADI комбинации. Съществуват няколко комбинации на хард дисковете, които отговарят на няколко потребителски нужди – конфигурация за намаляване на времето на записване и четене на информацията, дублиране на информацията, за да се прави своеобразен back-up на данните, в случай, че някой от дисковете дефектира и компресиране на данни с помощта на алгоритми за сбиване на двоичния код от единици и нули в по-съкратен запис.

 

По-бързо записване и четене. Този принцип работи благодарение на цепенето на данните на толкова парчета, колкото са дисковете в редицата или колкото софтуерно сте задали. По този начин информацията се прехвърля на дисковете ви толкова по-бързо, колкото е броят на дисковете. Това може да съкрати трансферът два, три и повече пъти.

 

Дублиране на информацията. При него двата или повече диска работят едновременно, като записват данните едновременно. Това не е най-добрата форма на back-up, но определено помага ако някой от двата диска се развали – вторият винаги може да ви предостави информацията ви. Капацитетът на двата диска се дели на половина и компютърът разпознава размерът само на единия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
melanipolina19
преди 8 години

Операционната система на компютъра програмата с проблеми към хората


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия