Учени изобретиха чип, който се саморазрушава

2015-06-23 20:11:00
Учени изобретиха чип, който се саморазрушава
Снимка: freedigitalphotos.net

Живеем в епоха, в която екологията е изключително важна. Опитваме се да рециклираме отпадъците си, да ограничим вредите, свързани с производствените замърсявания и вредните газове. Опазването на околната среда зависи от нас и ние самите трябва да полагаме грижи за природата. Все повече компании насърчават рециклирането и произвеждат артикули, които могат лесно да се рециклират.

 

Учени изобретиха и чип, който може да се самоунищожи. Екип от учени, начело с проф. Скот Уайт от университета в Илинойс, създават чип, който може да се самоунищожи. Устройството се разгражда и частите му се рециклират.

 

Технологията е сложна. Използвани са интегрални схеми, базирани на магнезий, които са поставени върху фина пластина, преди да бъдат поставени във восък. Този восък има ниско съдържание на киселина.

 

Восъкът се стопява, освобождава киселината, а тя разгражда електронния чип. Унищожаването на устройството става с радиосигнал, тъй като за загряване се използва индукционна бобина, свързана с радиочестотен преимник.

 

Учените могат да контролират процедурата и нейната скорост, като тя продължава между половин или няколко минути. От значение е дебелината на восъка, концентрацията на киселината и температурата на нагряване.

 

Силно се надяваме все повече компании да се замислят за екологичното състояние на планетата и да рециклираме повече отпадъци.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия