Майкрософт създаде сайт, който определя на колко години изглеждаме

2015-05-19 12:59:00
Майкрософт създаде сайт, който определя на колко години изглеждаме

Дали хората ни възприемат така, както си мислим? Дали визията ни отговаря на нашата възраст? Ако човешките възприятия се доближават поне малко до сложните компютърни алгоритми, то ЕГН-то със сигурност няма значение.

 

На ежегодната си конференция, която се проведе в края на април 2015 г., Майкрософт представи свой нов софтуер, като разкри пред публиката от програмисти, сайт, който определя човешката възраст. Как се случва това? Направете си снимка, качете я на уебсайта и след секунди ще разберете какви сте в очите на заобикалящия ви свят – мъж или жена, в ранна младост или пък на малко по-зрели години.

 

Но да се отгатва нечия възраст се оказва доста трудна игра. Изключително важно е съобщението, което ще видите изписано под всеки ваш резултат: „Съжаляваме, ако посочените възраст и пол не са правилни.“ Това вероятно вече ви навежда на мисълта, че нещо няма да бъде наред.

 

Понякога гримът или брадата са решаващите фактори за възникнали грешки с годините, друг път липсата на дълга коса може от момиче мигновено да ви превърне в момче, както и обратното. Резултатите биха могли да ви изумят, разсмеят, но и да ви доведат до въпроса: „Наистина ли изглеждам с 10 години по-стар (или млад)?“. Точно така, грешките не се отнасят единствено до две-три или дори четири години, както понякога се случва, ако бегло познаващ ви човек се опитва да отгатне вашата възраст.

 

Според сайта 56-годишната Мадона се доближава повече до 31 години, 67-годишната Хилари Клинтън до 40, а брадясалият 40-годишен Дейвид Бекъм трябва да добави още 5 години в паспорта си. Дотук нищо чак толкова фрапиращо – жените нека се радват, футболистът, може би, да се избръсне.

 

Но какво би могъл да направи Джъстин Бибър с детинското си изражение, на което софтуерът отсъжда две години по-малко от реалното? Или основателят на Майкрософт – Бил Гейтс, който според уеб инструмента е с 18 години по-възрастен от действителното? Многото работа, усилените мисловни процеси и напрежението очевидно са оставили своя отпечатък не само в компютърната история, но и на лицето на милиардера.

 

Съществуват и хора, които, за съжаление, няма да получат възможността да се посмеят до сълзи. Пример за това е певицата Тейлър Суифт, която според сайта е едва с една година по-млада от реалността. Все пак в сравнение с останалите резултати това си е напълно точно попадение.

 

Но британското кралско семейство определено е компенсирало и за липсата на нейния смях. Въпреки че малкият принц Джордж правилно е определен като 2-годишен, то полът му излиза сгрешен. За сайта бебето се оказва принцеса Джорджина.

 

Не чакайте повече, а се снимайте, направете си и снимка с приятели – сайтът ще отчете всички лица на изображението. И не се отказвайте прекалено бързо. Направете си близки и далечни снимки, изровете стари архиви. Вероятно възрастта ви ще се окаже доста разтеглива променлива.

 

Уебсайтът е част от новата инициатива на Майкрософт, наречена Проект Оксфорд. Идеята е технологията за разпознаване на лица да се използва за извършване на дейности подобни на сортирането на големи колекции от снимки.

 

Но струва ли си да се ограничаваме само дотам, когато може така добре да се забавляваме?

 

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия