Какво не бива да споделяме в социалната мрежа

2015-01-25 14:02:00
Какво не бива да споделяме в социалната мрежа
Снимка: freeimages.com

Социалните мрежи са част от нашия живот. Постоянно споделяме снимки, статуси или друга информация, комуникираме с приятелите си, свързваме се с много хора, с които нямаме възможност да общуваме в ежедневието си. Социалните мрежи могат да ни бъдат от полза, но могат и да ни навредят. Понякога хората прекаляват със споделянето на личната информация. Какво не бива да споделяме в социалната мрежа?

 

Пълната ни рождена дата или тази на член на семейството ни. Спомнете си колко цифри има вашият единен граждански номер (ЕГН). То се състои от 10 цифри, а първите 6 от тях са датата ни на раждане. Публикувайки рождения си ден във фейсбук, вие се излагате на огромен риск. Датата на раждане улеснява крадците на лични данни и можете сериозно да пострадате. Ако искате приятелите ви да знаят кога е рожденият ви ден, просто скрийте годината.

 

Семейният ви статус. Според много хора, когато човек сподели, че е необвързан в социалната мрежа, това е призив за намиране на нов партньор. Ако не искате всякакви непознати да ви пишат и да ви искат приятелство, по-добре скрийте статуса си. Ако сте били обвързани, но вече не сте, давате повод за коментари, които могат да ви наранят или дискредитират. Според специалисти, най-добре е да оставите това поле празно и да не обявявате семейния ви статус.

 

Мястото, където се намираме. Много хора се отбелязват от всякакви различни места, когато са на почивка. Освен дразнещо за останалите потребители, тагването от други градове/страни, може да бъде повод за грабежи. Не споделяйте локацията си, а прекарайте ваканцията и след това качвайте снимки в социалната мрежа. Същото важи и за факта, че сте сами вкъщи. Често пъти хората приемат непознати хора в листа с приятелите си. Не знаете кой човек би злоупотребил с тази информация, затова по-добре не казвайте, че сте сами вкъщи.

 

Недоволства срещу учители. Винаги може да се намери някой ваш познат или недоброжелател, който да разкаже на въпросния учител, какво вие сте публикували във фейсбук. Затова по-добре не изливайте в социалната мрежа негативното си отношение към този преподавател. Ако наистина имате проблем с учител, поговорете с директора или психолога в училище.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия