Google пуска Project Ara на пазара

2015-01-19 18:02:00
Google пуска Project Ara на пазара
Снимка: ARA Project Facebook page

Google планира през тази година да пусне на пазара своя модулен телефон, компонентите на който могат да се разменят, пише BBC.

 

Компанията обяви, че тестовете ще се проведат в Пуерто Рико, като самите устройства със сменяеми части ще струват по-малко, така че да са по-привлекателни за потребителите, които искат да персонализират своите телефони.

 

Остава да видим дали устройството е подходящо за масовия пазар, твърди експерт. Според Джон Еренсен от Gartner модулите могат да включват батерии, камери, говорители, процесори и други компоненти от телефона.

 

 

"Един от въпросите, които остават, е дали този тип модулен смартфон ще бъде ограничен до една ниша от потребители или ще предизвика по-широк интерес“, коментира експертът.

 

Във видео, в което обявява пускането на Project Ara, Google посочва, че намерението ѝ е да направи телефон, който ще привлече петте милиарда души по света, които не притежават смартфон.

 

Твърди се, че Google планира да пусне между 20 и 30 модула на пазара с пускането на самото устройство за пръв път в продажба. До момента компанията е създала 11 такива модула. Според компанията дизайнът ще повиши живота на батерията, защото позволява на потребителите да заменят различни компоненти, които работят отделно, без да е нужно да се оперира с целия телефон.

 

Модулите се задържат един за друг чрез магнити, които могат да бъдат деактивирани, за да бъде извършена размяна на отделните части.

 

Google заяви, че е избрала Пуерто Рико за премиерата на телефона, защото американската територия е била първата, от която е тръгнала глобалната мобилна тенденция – около 75% от интернет достъпа се случва през мобилни устройства. Населението на острова пък използва 3 млн. мобилни телефона от различен тип.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия