Емблематични технологични джаджи от близкото минало

2014-12-25 12:01:00
Емблематични технологични джаджи от близкото минало
Снимка: freedigitalphotos.net

Технологиите са неизменна част от ежедневието ни. За много от нас денят не би бил същия без лаптопа, музикалния плейър или пък смартфона. Неотдавна обаче последните писъци на модата тогава бяха устройства, които днес тийнейджърите гледат с недоумение. Нека си припомним някои от тях.

 

VHS касета. Днес носителите на дигитални изображения и филми са дисковете – CD, DVD, Blue Ray DVD, като сякаш с всеки изминал ден горната граница не съществува и се създават по-големи и по-големи дискове. Неотдавна обаче филми се гледаха само на видео касети с магнитна лента. Ако баща ти още не е изхвърлил видео плейъра и попаднеш на някоя такава антика-носител, не пропускай да се посмееш на дублажа или разликата в качеството на картината. Нека не забравяме, че VHS касетата е в основата на култовия трилър „The Ring” и фразата от него – “Чувала ли си за касетата, която предизвиква смъртта ти, ако си я гледала?”

 

 

Walkman. Ако вече дори МР3 плейърите изглеждат демоде, заради широката масовост на смартфоните, какво остава да се каже за дискмените или уокмените? Тези изглеждащи вече пра-исторически устройства са били истински технологичен фурор в детските години на родителите ни и са били признак на високо материално състояние. С тях музиката винаги те следва и се спасяваш от скуката само с поставянето на слушалките върху главата си.

 

Споменавайки пра-историята, почти никой вече не си представя компютъра във формата му на настолен такъв. Лаптопите значително изместиха десктоп машините, като последните направо будят смях и сарказъм в притежателите си, ако трябва да бъдат сравнени с преносимите компютри. За справка можем да си припомним сцената от „Jurassic Park” (1993), в която оцелелите герои си осигуриха достъп до командната компютърна зала. Компютрите в нея изглеждат по-големи динозаври от самите влечуги във филма. Огромните монитори и хоризонтално разположените кутии за хардуера изглеждат нелепо на фона на съвременните устройства.

 

Малкият капацитет на твърдите дискове. Преди 19 години компютрите можеха да съхраняват съвсем ограничено количество информация на твърдите си дискове, в сравнение дори с днешните нисък клас мобилни телефони. За повечето от нас това е немислимо, но ако искате да се докоснете до това средновековие на технологиите, гледайте “Johnny Mnemonic” (1995). В този филм става въпрос за мъж, който разменя съзнателните си детски спомени, за да освободи място за изпълняването на мисията си, в размер на миниатюрните за днешните стандарти 300 гигабайта. Филм съчетаващ жанровете научна фантастика и трилър на гърба на капацитета на една днешна флаш-памет.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия