Свързаните устройства и проблемът със сигурността

2014-10-28 15:12:00
Свързаните устройства и проблемът със сигурността
Снимка: thinkstockphotos.com

Технологичният сектор буквално е полудял по свързването в една обща мрежа на практически всякакви устройства - от електрически крушки до готварската печка. Сред многото въпросителни, произхождащи от амбициозния проект, седят сигурността и защитата на информацията. Последствията от лошо написан компютърен код в подобна мрежа могат бързо да ескалират от нищожни до повече от сериозни. Престъпник, който разбие Wi-Fi връзката на вашия дом например, прониквайки през недостатъчно защитения ви миксер, може с лекота да открие банкова информация и да източи сметките ви, пише money.cnn.com.

 

“Всички имат чисти и добри намерения и точно заради това пътят до “Internet of Things” може да води право в ада,” казва Марк Станислав, изследовател в Duo Security.

 

Големи грешки в тази посока вече са допускани. Компанията TRENDnet бе осъдена през миналата година от Федералната комисия по търговията, тъй като свързаните й камери не са достатъчно сигурни и позволяват на киберпрестъпници да проникнат в системата и да ни наблюдават.

 

 

Технологичният стартъп Stem Innovation е създател на камерата за бебета IZON. Пропускът при нея е, че комуникационните канали не са криптирани, което също отваря вратата пред недоброжелатели.

 

Проблем има и в компанията LIFX, която се занимава с производството на умни електрически крушки. Те се свързват към Wi-Fi мрежата в дома или офиса, но експерти са открили проблем. Една от въпросните крушки има пропуск в сигурността, който позволява на хакери да проникнат в домашната ви мрежа, а оттам да достигнат до личната ви информация.

 

LIFX набра 1.3 млн. долара от платформата за публично финансиране Kickstarter през 2012 г. Компанията е една от многото стартъп организации, които продават революционни интернет устройства през сайта на Kickstarter и конкурентния му Indiegogo.

 

Станислав и партньорът му в Duo Security Зак Лейниър се притесняват, че сайтовете за публично финансиране се превръщат в трамплин за несигурни продукти. По подразбиране предприемачите използват сайтовете, за да наберат първоначален капитал за компаниите си. Въпросът е, че продуктите са изключително обвързани с парите, а предприемачите обикновено събират достатъчно пари единствено да ги създадат, но не и да ги защитят от евентуални бъдещи атаки.

 

Останалото четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия