Компютърните игри с най-нисък изкуствен интелект [част първа]

2014-10-04 19:00:00
Компютърните игри с най-нисък изкуствен интелект [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Интелигентност може би не е най-подходящата дума за да опишем темата на тази статия. В нея ще става дума за видео-игрите с най-ниския изкуствен интелект. Този показател зависи от нивото на трудност на играта. Без значение дали е твърде трудна или твърде лесна, или просто компютърът е твърде глупав.

 

Започваме с поредицата “Halo”. Истина е, че тази игра има милиони фенове по света, но има нещо, което може да те извади от равновесие. Да, това са пехотинците. Макар да са на твоя страна, те едва се справят със стрелбата. Изкуственият им интелект е на толкова ниско ниво, че вместо да ти сътрудничат, сякаш само се пречкат и молят вражеските войници да ги застрелят. И още нещо – умоляваме те да не ги караш да управляват бойната техника в играта. Танковете и джиповете не са стихията им. Освен ако не искаш да опиташ на своя глава и да се забавиш с изпълнението на мисията с около 3-4 денонощия.

 

 

Девета позиция е за “Rogue Warrior”. Ако изпитваш трудности с отстраняването на вражески войници посредством гранати, това е твоята игра. В играта враговете ти просто ще стоят кротко и ще чакат да ги вдигнеш във въздуха. Освен това не са и много наблюдателни. Спокойно ще можеш да екзекутираш един по един цяла група войници, без нито един от тях да намери за подозрителна смъртта на бойните си другари.

 

Осмо място е за “StarCraft”. В играта ще се забавляваш много с навигацията на войниците си, но само когато прецизно им рисуваш маршрутите с мишката си. В случаите когато искаш да насочиш голям брой пехотинци към врага, често те запушват входовете към пропастите по картата, като по този начин позволяват на съперника ти да ги елиминира един по един. Protos са страхотна раса, която позволява телепорт на войници, но стигне ли се до преминаване на голяма мобилна група през тесни пространства са направо изгубени.

 

Номер седем – “Grand Theft Auto: San Andreas”. Безспорно това е една от най-добрите игри на своето време, но и тя има своите пробойни. Вместо да засвидетелстват лоялността си към теб, другите от бандата ти често само ти се пречкат по време на гангстерските войни. Нещо повече – не са рядкост случаите, когато дори те изоставят. Полицаите пък нямат никакъв усет за пласиране и почти винаги стоят неподвижни, докато не ги застреляш. Най-отчайващи обаче са пожарникарите. Всички сякаш са били скъсани на шофьорските си курсове и все пак – отново поставени зад волана на пожарната кола.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Blockhead
преди 9 години

to i vashiq intelekt e mnogo izkustven taka kato 4eta statiqta


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия