Как да се отървеш от вредните смартфон навици [+ видео]

2014-08-08 15:10:00
Как да се отървеш от вредните смартфон навици [+ видео]
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време хората са зависими от своите смартфони. Те не отиват никъде без тях, а някои направо изпадат в истерия, когато не могат да открият телефона си. Има дори хора, които предпочитат да се забавляват със смартфона си, отколкото да правят секс с половинката си. И това, ако не е притеснително!

 

Колко често проверяваш телефона си?

 

Със сигурност не можеш да отговориш на този въпрос, защото не си се замислял. Наскоро направено проучване показва, че средно човек отключва смартфона си между 110 и 150 пъти дневно, което прави по 1 път на всеки 10 минути. Този вреден навик, който имат повечето хора, създава изключително лошо впечатление у тези, които го нямат или са успели да го изкоренят от себе си. Определено не е приятно да си в компанията на човек, който постоянно използва смартфона си, защото по този начин те пренебрегва и понякога дори те кара да се чувстваш излишен.

 

 

Статистика

 

70% от хората проверяват смартфона си в рамките на 1 час след ставане;

 

56% проверяват телефона си в рамките на 1 час преди лягане;

 

51% от анкетираните споделят, че проверяват телефона си, дори когато са на почивка;

 

48% проверяват смартфона си през уикенда, включително в петък и събота вечер, когато се предполага, че са навън с приятели и се забавляват;

 

44% се чувстват зле, когато загубят смартфона си и нямат възможност да се сдобият с нов в рамките на няколко дни;

 

Как да се отървеш от вредните си навици, свързани с мобилния телефон?

 

Сложи смартфона си на вибрация - хората се разсейват, когато са в постоянна връзка с околните. Ако не използваш мобилния си интернет за нещо важно, дръж го изключен. По този начин няма да си постоянно online и няма да те притесняват твоите приятели и познати за неща, които не са важни. Хубаво е да държиш телефона си на вибрация, когато правиш нещо важно или си в компанията на твоите приятели, роднини или човека, когото обичаш. В никакъв случай не вади и не слагай телефона си на видно място, когато си с други хора, защото изглежда сякаш той и другите ти приятели, които не са с теб, са по-важни и интересни от компанията на тези, с които си излязъл. А това не е така, нали?

 

Сдържай емоциите си, докато говориш – телефонът определено не е подходящо средство за водене на важни разговори. Ако ти предстои такъв или пък смяташ, че ще се разстроиш, или изнервиш, докато говориш, намери подходящо местенце, където може да проведеш въпросния разговор. Преди да звъннеш, трябва да си максимално спокоен и да сдържаш емоциите си. Не е готино околните хора да те слушат как повишаваш тон на някого по телефона. Първо, това прави лошо впечатление и второ, им позволяваш да навлязат в личното ти пространство.

 

Не използвай телефона си, докато шофираш – наистина доста хора имат този вреден и изключително опасен навик. Когато човек шофира, той трябва да е максимално съсредоточен, за да избегне ПТП. Ако ти се налага да говориш, докато караш, задължително използвай hands free. Никога не сърфирай или не пиши съобщения, докато си зад волана, защото това може да ти коства живота или да отнемеш нечий друг.

 

 

Запази личната информация за себе си – когато човек говори по телефона на обществено място, той рискува някой да чуе разговора му. Затова по-добре да водиш лични разговори, когато се намираш на подходящо място за това – у дома, в някоя тиха и спокойна стая, в парка, далеч от хората и т.н. Може никой от хората около теб да не те познава, но това не означава, че трябва да ги правиш част от живота си, предоставяйки им лична информация по време на разговора, който водиш.

 

Отдръпни се настрани, когато телефонът ти звънне – не си мисли, че е невъзпитано да се дръпнеш встрани, когато някой те потърси по мобилния. Напротив! Никой не е длъжен да те слуша какво говориш по телефона, затова се отдалечи и проведи разговора на спокойствие. Така ти ще се чувстваш по-комфортно, но и няма да натоварваш хората около себе си. Нека разговорът бъде кратък, за да не се почувстват другите пренебрегнати.

 

Не говори прекалено силно - когато човек е на шумно място, той говори по-силно от обичайното, за да е сигурен, че човекът от другата страна на линията го чува. Това е нормално, но не е никак приятно, когато се возиш в градския транспорт и човекът до теб вика. Постарай се да говориш нормално, за да не пречиш и да не изнервяш околните.

 

Излизай без смартфона си – тази идея сигурно ти изглежда налудничава, но тя е изключително полезна. В началото може и да ти е трудно, защото си свикнал да разчиташ на телефона си и да имаш постоянно връзка с интернет, но с течение на времето ще се научиш да се оправяш и сам. Оставяйки телефона си у дома, ти даваш възможност на твоите приятели и на семейството ти да бъде с теб не само тялом, но и духом. Майка ти със сигурност не е във възторг, когато сте излезли семейно навън, а ти си постоянно вперил поглед в смартфона си.

 

Определено не е лоша идея да се научим да ограничаваме влиянието на днешните джаджи върху живота ни. Да, те са изключително удобни и полезни, но не бива да им отделяме прекалено много внимание. Хората имат нужда от нас повече, отколкото високотехнологичните продукти. Виж едно видео, което ще успее да те убеди да оставиш смартфона си настрана поне за няколко часа:

 


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия