Колко са хората в Twitter?

2014-08-05 12:59:00
Колко са хората в Twitter?
Снимка: thinkstockphotos.com

Ръстът на регистрираните потребители в Twitter не е толкова сериозен колкото изглежда, пише електронното издание Quartz. Публикацията припомня, че инвеститорите измерват потенциала на социалната мрежа като следят колко нови потребители са се регистрирали в нея по време на всяко тримесечие, което не е никак обективен фактор. След официално изявление от Twitter, от което става ясно, че през второто тримесечие на годината в социалната мрежа е имало 271 милиона активни месечни потребители, акциите на компанията скочиха с повече от 20%. И съвсем логично, имайки предвид, че декларираният брой потребители е с 6.3% по-висок от този през предишната четвърт на годината, както и повече от очаквания от анализаторите.

 

 

Докладът представи различна гледна точка от тази на скептиците, които твърдяха, че потребителската база на Twitter e достигнала задънена улица. Всичко това звучи страхотно за компанията, стига да уточним какво точно разбираме под “потребител”. Quartz представя няколко примера за “потребители”, които не са хора, но минават за “активни” в статистиките на Twitter.

 

Марки

 

Сред активните потребители на микроблогинг платформата има много профили на марки и организации – от Coca-Cola до ООН и хиляди медии.

 

На първо четене е абсолютно логично да приемем тези профили за активни потребители. Пародирането на истински личности, както и котката с повече от милион последователи, са важна част от това, което прави Twitter велика социална мрежа. Няма как да не се забавлявате на постовете на поне един шеговит акаунт в Twitter или друга платформа, както и да не следите новините от някоя медия по същите канали. Няма нищо лошо в това, а и зад тези профили стоят истински хора така или иначе. Марката по-незначителна ли е от човека в Twitter?

 

В някои определени случаи, да. Ако броят на месечните активни потребители служи за измерване на ръста на Twitter – или до колко хора е достигнала социалната мрежа в света – тогава профилите на марки и нехора не би трябвало да се включват. Те са нерелевантни за рекламодателите, които се интересуват от това посланията им да достигат до хора, не до други марки. Още по-важен е моментът с дублирането. Ако профилите на марки се включват в общия брой на активните потребители, тогава един човек се брои за няколко. Например журналист, който има личен профил в Twitter, но използва още четири служебни. Редно ли е този човек да се брои за петима?

 

Невъзможно е да се каже с точност каква част от активните месечни потребители на Twitter не са хора, но бърз поглед върху излизащата информация в мрежата показва, че частта е голяма. Това прави погрешно и сравняването на активните потребители на Twitter с тези на Facebook, тъй като социалната мрежа на Марк Зукърбърг позволява единствено на хора да регистрират профили (както и на някои животни). Във Facebook марките използват групата Pages за техните профили, които не влизат в общия брой на потребителите. 

 

Останалата част от статията четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

За съжаление никоя социална мрежа не би ограничила ботовете, иначе тия цифри биха намалели в пъти.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия