Започна разследване срещу Facebook

2014-07-09 14:45:00
Започна разследване срещу Facebook
Снимка: Dreamstime

Британският орган за опазване на личните данни разследва дали социалната мрежа Facebook Inc. не е нарушила законите за защита на данните, като е позволила на изследователи да проведат психологически експеримент с потребители на социалната мрежа, предава Ройтерс.

 

Британското бюро на комисионера по информация (ICO) е започнало разследване срещу мрежата, след като американската компания обяви резултатите от експеримент, в който е променила новинарския поток в профилите на близо 700 хил. потребители.

 

 

От бюрото са решили да проверят дали това не е нарушение на законите за защита на личните данни на Острова, съобщава и ZDNet.

 

Говорител на Facebook признава, че експериментът е разгневил редица потребители и добавя, че компанията ще промени начина, по който провежда изследвания в бъдеще.

 

Самото проучване е било проведено още през януари 2012 г., но резултатите от него бяха обявени преди малко повече от седмица. В изследването са участвали специалисти на Facebook и учени от два университета, а то е получило спонсориране от американското правителство.

 

Учените са избрали произволна група потребители на социалната мрежа и са променили техния News Feed, за да показва или повече положителни новини, или повече негативни.

 

„Наясно сме с проблема и ще говорим и с Facebook, както и ще поддържаме връзка с ирландския орган за защита на данните (където е базирана европейската централа на Facebook - бел. ред.), за да научим повече за обстоятелствата", заяви говорителят на британското бюро Грег Джоунс.

 

Разследването едва сега започва, като е рано да се каже дали има реално нарушение на законите, коментира и пред Financial Times говорителят на ICO. Едва когато бъде установено евентуално нарушение, ще се мисли и за наказание на компанията.

 

Публикуването на резултатите породи остри критики срещу Facebook за неморално поведение. Негативните реакции продължават да се умножават, а опитите на компанията да се оправдае също не дават резултат, а по-скоро постигат обратния ефект.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия