Телефоните в последните няколко години извървяха не кратък път за отрицателно време, което доведе до множество промени, които радват мнозина потребители. Възходът на технологиите и бързото им внедряване направи така, че днес с всеки изминал ден да ставаме свидетели на все повече функции събрани в компактен корпус, които улесняват с пъти живота ни.

 

 

Именно с тази цел не отдавна беше внедрен и жестовия контрол в някой от водещите смартфони и таблети. Той позволява сравнително дистанцирано и лесно управление на устройството, без да е необходимо осъществяването на физически контакт. Все още е съмнително до колко това е полезно, но ентусиасти по повод на нововъведенията винаги се намират.

 

Явно такива са и хората от Microsoft, тъй като се появи новина, според която компанията най-после ще се възползва от възможностите на сравнително новата технология и ще внедри жестов контрол в свой телефон. Честта се пада на Lumia McLaren, който всъщност е спряган за наследник на мощния камерафон Lumia 1020 и се очаква на пазара по-късно тази година.

 

Един от акцентите при новия смартфон определено ще бъде камерата, заради която ще притежава изпъкнала част на корпуса си. Това е необходимо, за да се побере големия сензор. Точната резолюция на камерата все още не е известна, макар на скоро да се чу, че тя може да е по-малко от 41 МР.

 

Най-забележителното обаче и това, чрез което от компанията е се надяват да привлекат потребителите са множеството сензори, които ще намерят място в смартфона. Всички те ще служат на технологията 3D Touch. Според информацията Microsoft вече преговаря с разработчици на игри и приложения, които да интегрират жестовите команди в софтуера си.

 

Очаква се възможност за приемане на обаждане с доближаване на телефона до ухото, стартиране на високоговорител с оставяне на апарата на маса при разговор, приключване на обаждане с прибиране на телефона в джоба, спиране на аларма с движение на ръката над дисплея и други.

Автор: ИъН Здравчев