В днешно време малцина са тези, които ползват интернет, но нямат регистрация в социалната мрежа Facebook. Повечето от тях осъзнават опасността от този паралелен живот и затова не искат да се хвърлят доброволно в дълбоките води. Други пък го правят, за да са различни. Повечето хора обаче имат профил във Facebook и прекарват часове наред online, за да си запълват свободното време или за да разглеждат снимките и статусите на своите приятели и познати.

 

Наскоро направено проучване показва нещо много интересно. При хората, които прекарват по няколко часа дневно в социалната мрежа, има по-голям шанс да се стигне до развод, отколкото при тези, които влизат рядко или изобщо нямат регистрация. Основната причина се крие във факта, че мъжете и жените, които имат проблеми във връзката и не се чувстват добре, избягват компанията на партньора си, като прекарват максимално време online.

 

 

И все пак се замислете кой е виновен, че нещата с любимия ви човек куцат – вие или Facebook. Разбира се, че причината се крие във вас. Ако не обръщате достатъчно внимание на половинката си, ако си нямате доверие, ако не си правите романтични жестове и не разнообразявате сексуалния си живот, нормално е с течение на времето нещата помежду ви да започнат да куцат.

 

И въпреки че голяма част от нещата, които ни се случват, зависят от нас, по някакъв начин Facebook оказва влияние върху живота ни. Вижте какво може да ни причини социалната мрежа:

 

Понижава настроението ви – на повечето хора им е по-лесно да завиждат и да се дразнят, отколкото да се радват на щастието на другите, макар и то да е привидно. Във Facebook потребителите имат навика да качват снимки, на които изглеждат максимално щастливи и на които си личи, че се забавляват и си прекарват добре /а в повечето пъти истината е съвсем друга!/. По този начин те дразнят своите Facebook приятели и скапват тяхното настроение.

 

Прави ви самотни – може да ви се струва парадоксално, но това е самата истина. Това, което се случва във Facebook, не е реално и дори да имате хиляди приятели в социалната мрежа, напълно възможно е да нямате нито един в реалния живот. Наскоро направено проучване установи, че голяма част от Facebook потребителите изпитват чувството на „социална невидимост“. Това се получава, защото те наблюдават своите приятели, знаят какво се случва с тях, но не осъществяват връзка и не си общуват.

 

Отнема ви нуждата да дарявате – да харесаш някаква благотворителна инициатива във Facebook не е достатъчно, за да помогнеш. Това е само началото, но повечето бедни деца и възрастни имат нужда от пари, а не от брой like-ове и коментари в социалната мрежа. Повечето хора се заблуждават и изпитват фалшиво задоволство, когато се присъединят към някаква инициатива или share-нат информация за някаква кампания. Не си мислете, че правите добро и че това е достатъчно. Всъщност просто си измивате ръцете, вярвате си, че помагате, а реално правите едно голямо нищо!

 

Ставате по-глупави – сигурно не знаете, но е доказано, че ако седите вторачени 5 минути във Facebook, губите 15% от шанса си да решите математическа задача. Причината е в егото ви. Профилът ви в социалната мрежа засяга самочувствието ви и потиска мозъчната ви мотивация за постигане на цели. Затова, ако ви предстои важен изпит, не влизайте във Facebook вечерта преди него. 

Автор: Ралица Солакова