Големите "НЕ"-та във Facebook или как да НЕ дразним околните [част първа]

2014-05-12 12:36:00
Големите
Снимка: thinkstockphotos.com

Във Facebook определено има доста дразнещи индивиди, които не заслужават да бъдат в ничия friend листа. Не, че всички от тях са лоши хора, просто повечето наистина не знаят как да се държат online и досаждат на околните с глупостите си – от самолайкването, през selfie снимките до сръчкването. Ако не искаш да бъдеш и ти един от тези дразнители, виж кои са нещата в социалната мрежа Facebook, които можеш да правиш, но не бива, за да не бъдеш трън в очите на околните:

 

Масово честитене на празник – това определено си е отбиване на номера и никой рожденик или именник не се кефи на тази идея. Ако искаш да честитиш на някого празника и да му пожелаеш нещо готино, направи го на лично съобщение или на стената му. Не си мисли, че някой ще се трогне от дългото ти пожелание, в което присъстват имената на поне още 10 човека. Тази практика с честитеното накуп се използва най-често за именни дни и празници като Коледа и Великден.

 

Прекаляване с емотиконките – в чата на Facebook определено има разнообразие от картинки, но това не означава, че трябва да прекаляваш с тяхната употреба. Старай се да не слагаш повече от една емотиконка на абзац, иначе рискуваш да изглеждаш инфантилно в очите на околните.

 

 

Снимки на бебета, кучета, котки и други сладки същества – няма нищо лошо да качиш няколко снимки на домашния си любимец или на някое сладко бебе, но не бива да прекаляваш с бройката. На хората ще им омръзне всеки ден да гледат нови и нови снимки на кучето ти. Трябва да осъзнаеш, че домашният ти любимец изглежда еднакво на всички фотоси, единствената разлика е фонът отзад /евентуално/ и позата, в която е животно /отново евентуално/.

 

Съобщаване на нещо ОЧЕВАДНО – няма нужда да казваш на своите Facebook приятели, че навън вали. 90% от тях виждат същия този дъжд, който и ти. Също така няма смисъл да се правиш на интересен и да си постваш нещо от рода на „Навън вали. Да, аз виждам същото. Няма нужда да си поствате неща и снимки на тази тема“. По този начин ти също използваш дъжда, за да напомниш на околните за себе си, но го правиш уж по ядосан начин. Няма да получиш така желания ефект.

 

Прекаляване с коментарите – хората, които имат много свободно време, прекарват голяма част от деня си във Facebook. Понеже им е скучно и се чудят какво да правят, те гледат снимки и постове на свои приятели и ги коментират. Ако не прекалявате с коментарите, в това няма нищо нередно. Става обаче досадно, когато всеки път, когато някой ваш приятел си постне нещо, вие го виждате и го коментирате. Без да искате ще накарате Facebook приятелите си да мислят какво качват и постват, защото вие ще го коментирате. Някои от тях ще си решат проблема, като забранят да виждате новите им публикации. А вие не искате хората да ви игнорират, нали?

 

 

Групов чат – има смисъл от такъв чат, ако в него сте няколко души и обсъждате нещо, което е важно. Неприятното на груповите чатове е, че хората не се изчакват и говорят един през друг. Това прави следенето на разговора трудно, а понякога дори невъзможно. Ако някой не е съгласен да бъде добавен в групов чат, не го правете, защото е адски досадно постоянното сигнализиране и мигане, когато някой пише. А, когато хората в чата са много, това се случва постоянно.

 

Самолайкване – това е едно от най-тъпите неща, които може да правите във Facebook. На всички им е ясно, че дадена снимка ви харесва, щом сте си я постнали на стената. Няма нужда да си я like-вате допълнително. Също е със статусите. Отстрани изглеждате като човек, който казва нещо и започва сам да си ръкопляска и да си казва колко е готин. Ще ви разочароваме – след такава постъпка определено не изглеждате така в очите на околните.

 

 

Прекаляване с поканите – когато организирате някакво събитие и искате да поканите максимум брой хора, най-лесно е да влезете във Facebook и да го направите. Въпреки че поради някаква причина гоните количество, не бива да каните всеки, който е намерил място във friend листа ви. Поканете само тези, които харесвате и ще се радвате да видите на въпросното събитие. Не си скапвайте настроението с хора, които ви дразнят и които често развалят веселбата на околните.

 

Прекалено много информация – хората, на които наистина им пука за вас, знаят какво става в живота ви, не благодарение на Facebook, а благодарение на многото разговори и съобщения, които си разменяте. Затова няма смисъл да споделяте на околните лични неща, от които те не се интересуват. Не следвайте поговорката „Споделена мъка - половин мъка, споделено щастие – двойно щастие“, защото тя не важи във Facebook. Не рискувайте да помрачите щастието си, като показвате на околните колко сте щастливи и обичани. Има много завистливи хора, които съзнателно или не, ще съсипят живота ви.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия