Ще видим ли първата самоизмиваща се кола ?

2014-05-04 16:00:00
Ще видим ли първата самоизмиваща се кола ?
Снимка: extremetech.com

Времето навън става все по-приятно, слънцето започва все по-настоятелно да пече, а това ни кара да се настройваме на все по-лятна вълна. Няма как обаче да забравим, че само преди няколко дни обилно количество дъжд поля великденските празници. Освен, че провали плановете за почивка на хиляди българи, дъжда създаде работа за не малко от тях, тъй като те бяха принудени да мият колите си.

 

 

Колкото и смешно да звучи, за някой от нас това досадно задължение си е работа, която се опитваме да избегнем. Автомивките невинаги са опция и тогава остава само варианта, в които разчитаме на собствените си сили. Е, за всички мразещи миенето на колата имаме добра новина, скоро може и да не им се налага да го правят.

 

Тя идва от японския автомобилопроизводител Nissan, който съобщи, че работи по една доста полезна за всички шофьори иновация, а именно разработването на боя за автомобили, която да притежава уникалното свойство да не се цапа.

 

Припомняме, че преди близо година бе изобретена тъкан, която не се цапа и беше тотален хит. Милиони си поръчаха от дрехите изработени, от нея и не се притесняваха как ще изглеждат преди важна среща, тъй като дрехата им на практика нямаше как да се изцапа.

 

Японците явно са осъзнали, че хората искат същото и за колите си — да бъдат в максимално добър външен вид, влагайки минимални усилия за това. За да задоволят потребителското търсене, те са създали невероятното покритие Ultra-Ever Dry.

 

То съдържа наночастици и е хидрофобно и олеофобно, което означава, че отблъсква вода и мазнини. Крайният резултат е, че влагата и мръсотията просто се стичат, без да оставят следа. В момента Nissan тестват боята в реални условия, изобилстващи от кал и вода.

 

За сега компанията няма планове да предлага "магическото" покритие заедно със стандартното оборудване на своите модели. Най-вероятно хидрофобното покритие първоначално ще бъде предлагано като опция. Ако сте любопитни за иновацията на Nissan, то вижте видеото:

 

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Al3ksandra
преди 10 години

Това ще бъде много яко!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия