Nike се отказват от производството на носими технологии, ще заложат на софтуер

2014-04-29 18:22:00
Nike се отказват от производството на носими технологии, ще заложат на софтуер
Снимка: Reuters

Nike е една от най-популярните и успешни компании, произвеждащи спортни облекла, обувки и оборудване. Приходите ѝ за 2007 г. надвишават $16 милиарда. Към 2008 г. в компанията работят над 30 000 души по света. Предвид доброто качество и дизайн много футболни отбори използват Nike за техни спонсори, като по този начин компанията с гордост може да заяви, че някои от най-известните футболисти играят с „Найки“: Кристиано Роналдо, Фернандо Торес, Роналдиньо, и др. Повечето от тенисистите на първите места също са рекламни лица на Найки.

 

 

С оглед обаче на непрестанно развиващите се технологии, които логично вече обхващат и спорта, се наложи компанията да вложат средства и усилия в разработването и на носими технологии. В последните няколко месеца, та почти и година, те станаха толкова популярни, че въпреки, че Nike пусна първата си спортна технологична гривна за измерване активността още през 2012 г. и е един от пионерите в този продуктов сегмент, набиращ все повече сила в последните месеци, то тя се е принудила да спре производството.

 

Запознати съобщават, че компанията се е разделила с цели 55 от общо 70 души, работили именно в отдела отговорен за разработването и производството на носими технологии. Този факт ясно показва, че компанията не вижда успешно бъдеще ако остане хардуерът на фокус, затова в бъдеще вниманието на екипа на Nike ще се измести към разработката на софтуера за носими технологии.

 

Най-вероятно компанията ще превърне в своя главна цел системата за измерване активността на потребителите и следене на прогреса NikeFuel да достигне до повече производители и да се използва по-широко от компаниите с амбиции в тази сфера, които ще получат доказано добър инструмент за устройствата си и именно там ще хвърли най-много усилия.

 

Любопитна подробност е, че Nike е в доста добри отношения с още един технологичен титан, който все още не е представил така дългоочаквания негов представител на носимите технологии. Става дума за Apple, от който освен iPhone 6, очакваме и смарт часовник или поне гривна.

 

Според повечето слухове има доста голям шанс Кук и компания да бъдат първите, които ще използват софтуера на Nike, създавайки своя гривна или часовник от серията FuelBand. Евентуалната премиера на устройството се очаква до края на годината, но да не забравяме, че мнозина твърдяха, че ще видим умен часовник по време на премиерата на iPhone 5S, което обаче си остана слух.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия