Футуристичният самурай: Honda Civic – Type

2014-02-22 11:01:00
Футуристичният самурай: Honda Civic – Type
Снимка: honda.com

На автомобилното изложение в Женева, където мерят мускули всички автомобилни грандове, беше представен концептуалния автомобил на Honda от модела Civic. Това е новият Type R. Този самурай от бъдещето е компактен по размери, но както е традиция в японското автомобилостроене – с впечатляваща мощност.

 

Погледната фронтално, задницата прилича едновременно на самурайска маска от 18-ти век и на боен робот, от някоя популярна японска анимационна поредица. Разбира се, компактният спортист ще постави нови стандарти в своя клас по отношение на ефективност и управление. На легендарната пистата „Нюрбургинг", в Германия, автомобилът има претенции да даде време по-ниско от 8 минути, 7 секунди и 97 стотни, което е именно времето на Renault Megane RS Trophy.

 

 

Спортният автомобил на Renault е пилотиран от асът в моторните спортове Лорен Хургон, стар съперник из пистите на гуруто от Япония – Мотохару Куросава. Японецът е известен с агресивния си стил на шофиране и с фантастични времена дадени от Honda, когато той е бил зад волана на тестовия автомобил. Renault Megane RS Trophy е „жертвата", която от Honda са си набелязали, заради стара закачка, която имат двамата майстори на висшия пилотаж. А сега сериозно, ако от японския гигант удържат на думата си, моделът Civic Type R ще стане една от най-бързите съвременни коли в своя клас.

 

В контекста на времената дадени на пистата „Нюрбургинг", очакваното от Honda би било по-добро от това на Audi RS4 ( с време 8:09 минути) и със секунда по-слабо от това на BMW Z8 E52.

 

Honda Civic Type R се задвижва от мощет двулитров турбодвигател, генериращ 320 конски сили и 400 Нютон метра въртящ момент. Визуално Type R е доста изразителен, като прототип дошъл от бъдещето. Широки престилки и прагове характеризират модела, както разбира се и огромния заден спойлер. Калниците са раздути, така че дори 9-инчови джанти биха били погълнати от зейналата паст на японския мини-дракон. Четирите огромни изпускателни тръби са въпрос на самурайска чест, както и спортната спирачната система. Огромните спирачни апарати загадъчно се подадват между спиците на алуминиевите джанти, като загатват за зверската мощ под капака, която трябва покорно да се подчини на огромните, двойно вентилирани и надупчени спирачни дискове.

 

Очакваме новата Honda Civic Type R с нетърпение за да разберем дали дадените от японския производител заявки ще се сбъднат или не, а до тогава оставяме хечбекът да се вихри във фантазията ни – като истински дракон от японския епос.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия