Ще загуби ли наистина Facebook 800 млн. потребители?

2014-01-28 20:55:00
Ще загуби ли наистина Facebook 800 млн. потребители?
Снимка: Dreamstime

След като преди дни Университетът в Принстън публикува проучване, в което обяви, че до 2017 г. Facebook ще загуби 80% от потребителите си, се оказа, че методиката на проучването е доста спорна, като анализаторите на самата социална мрежа я отрекоха категорично.

 

В изследването си учените сравняват социалната мрежа с болест, от която хората постепенно ще се излекуват. Те дават за пример историята на MySpace и постепенния залез на тази социална мрежа. "Проучването на Принстън е пълна безсмислица", коментира говорител на Facebook пред технологичния сайт TechCrunch.

 

 

"Прилагането на модели от биологичния свят към социалните мрежи и по-широкия онлайн свят не е разумен подход за изучаване на динамиката на това какво се случва там и защо“, казва Александър Хауърд, научен сътрудник в Tow Center for Digital Journalism в Колумбия, за списание TIME. Той посочва и още една причина защо това проучване не е ценно - Facebook вече разполагала с критична маса от решаващо значение за поддържане на нивото на социалната мрежа.

 

„Докато повечето ваши приятели, семейство, колеги са във Facebook и го използват и не са някъде другаде и има социално или дори професионално очакване да сте във Facebook, налице е значително противопоставяне срещу напускането на този социален онлайн свят, особено като се има предвид ефекта на мрежата. Ако Facebook се превръща в още по-значим доставчик на данни за самоличност и за вход в приложения и сайтове, то още по-силна гравитация ще държи хората тук".

 

Но и самите инженери на социалната мрежа са отделили доста усилия, за да покажат грешките на проучването. В анализа се твърди, че Facebook залязва, тъй като от 2012 г. насам онлайн търсенията за социалната мрежа намаляват. Според самата компания обаче днес все повече хора използват мобилните приложения, за да влизат във Facebook и нямат нужда да търсят в интернет, за да открият сайта. И не по-малко важно - за този период активните потребители са се увеличили до 1,19 млрд. души и досега не е регистриран спад.

 

Специалистите на социалната мрежа използват методиката на проучването за два свои анализа. Първият прогнозира броя на студентите в Принстън за следващите няколко години, а вторият - наличието на въздух на планетата за няколко години напред.

 

Първият анализ посочва, че от 2009 г. насам публикуваните научни трудове на университета са отбелязали драматичен спад. На тази база Facebook може да прогнозира, че до 2018 г. Принстън ще загуби половината си студенти, а до 2021 г. няма да има нито един обучаващ се.

 

"И въпреки че сме загрижени за университета, сме още по-загрижени за съдбата на планетата. Статистиката на Google за "въздух" също показва сериозен спад и според нашите прогнози до 2060 г. няма да има никакъв въздух", коментират авторите на контраанализа Майк Девелин, Лада Адамик и Шон Тайлър.

 

"Послепис. Не мислим, че наистина Принстън или въздухът ще изчезнат скоро. Обичаме Принстън (и въздуха). Като учени искахме да направим забавно припомняне, че не всички проучвания са равностойни и някои методи за анализ водят до доста откачени заключения", коментират от Facebook в края на своята публикация.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия