Чип в окото от Google ще се бори с диабета

2014-01-19 23:57:00
Чип в окото от Google ще се бори с диабета
Снимка: Reuters

Диабета е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

 

 

Доста голям, дори респектиращ, процент от хората днес страдат от заболяването. Много от тях обаче, сякаш не осъзнават сериозността му и не полагат необходимите грижи за себе си. Всичко това са осъзнали от технологичната компания Google, която демонстрирайки своята загриженост и провокирани от факта, че в световен мащаб и 1 от 19 човека на планетата се бори с диабета, са решили да се включат в борбата със заболяването.

 

Използвайки бързото развитие на технологиите и внедрявайки ги, те смятат да изобретят чип в окото, който да измерва нивото на кръвната захар на болните, тъй като според последните изследвания все по-малък брой от диабетиците следят редовно нивото на кръвната си захар.

 

Тъй като имплантирането на чип в окото на този етап все още е невъзможно, а и дори и да е възможно, едва ли някой потребител би се подложил на него, чипът, в който всъщност ще бъде в контактна леща. Тя ще е изградена от два меки слоя, между които ще се намира малък безжичен чип и миниатюрен глюкозен сензор, който измерва нивата на глюкозата чрез човешките сълзи.

 

Друго интересно в изобретението е идеята на Google е, че се тества и възможността тя да бъде развита, като освен чипа и сензора, да бъде разположен и диод, който да сигнализира чрез светлина кога нивото на кръвна захар се покачва.

 

Дали и кога ще можем да видим въпросното изобретение, все още не ясно, но пък от Google увериха, че се работи усилено по проекта.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия