Създадоха кола, надарена с чувства

2013-12-27 11:00:00
Създадоха кола, надарена с чувства
Снимка: toyota.com.au

Моделът на Toyota, Hybrid-X, бе представен на авто­мобилния салон в Женева. Концептуалната версия очертава новата визия за дизайна на бъдещето, който е застъпен в следващия Prius и в цялостната предстояща гама автомобили на компанията. Техническите характеристика на хибрида отстъпват място пред новаторския дизайн на интериора, съчетан с ком­пактния екстериорен стил. Съобразено за четирима, купето е комфортно и обширно.

 

Hybrid-X е последното допълне­ние в кампанията за опазване на околната среда, с която политиката на фирмата оча­рова клиентите на новото време. Въпреки "крещящия" си вид, дело на Европейския дизайнер­ски център на компанията, моделът не е нищо друго освен комфортен семеен автомобил с четири врати. Хибридът следва фило­софията, налагаща два основ­ни принципа при реализацията: оригиналност и емоционален потенциал.

 

Най-смелият елемент, който следва линията на екстериорния дизайн, са предните и задните стъкла с "U''-образна форма, които позволяват висока аеродинамичност. От друга страна, широките стъ­кла пропускат "плътна свет­лина" в автомобила и създа­ват изключително усещане за свобода и пространство. Задните врати се отворят с помощта на електрически бутон. 20-инчовите колела са обути в нископрофилни 5/40 R20 гуми и правят возилото едновременно динамично и комфортно.

 

 

Аеродинамичната линия започ­ва отвън навътре, което допуска предните фарове да са вградени... отпред върху вът­решното табло на автомоби­ла. "Интелигентната" LED светлина, която излъчват, дава възможност необходима­та информация за позицията на пешеходците и останалите участници в движението да стига до дисплея на таблото. Тя предупреждава водача при нужда от рязко спиране, уско­ряване и безопасната дистан­ция, която отговаря на пътното платно.

 

Дизайнът на Hybrid-X започва от повърхността и постепен­но достига сърцевината на купето. Там класически ерго­номичните решения и въздей­стващи на чувствата мате­рии създават мекото въздей­ствие на модела. Обрисувани с артистични фигури, панели­те на вътрешните врати радват допълнително очите на пътниците.

 

Контролното табло, типично по японски, успокоява духа и потапя в екстаз. Визията, слухът, звуковите сензори и усещането за нежни аромати провокират едновременно всич­ки човешки сетива. LED свет­лините се променят в зависи­мост от стила на музиката, дифузьор пръска с благоухания, а разнообразната серия от приятни за докосване матери­али допринасят за истинско чувство на красота и спокой­ствие.

 

Освен базата данни, която е събрана в електроното табло, хибридът има три допълни­телни дисплея, всеки от които снабдява с различна информация – интерактивна навигация, връзка през Blueto­oth и отделен touch screen. Нестандартната визия на седалките наподобява корпуса на космически кораб, а олекоте­ната пяна. която е използвана, намалява цялостната маса на автомобила. Въртящите се седалки напомнят епизодите на Star Trek.

 

Става ясно, че Hybrid-X е нова­та визия, която ще оформя следващите дизайнерски реше­ние на Toyota. Икономичните и чисти автомобили, които са предназначени да осигурят ком­фортно пътуване, ще са основ­ните цели пред автомобилните производители в световен мащаб.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ventto
преди 10 години

От къф зор ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия