Какво трябва да знаеш за общуването в интернет?

2013-12-25 15:30:00
Какво трябва да знаеш за общуването в интернет?
Снимка: sxc.hu

С този материал си поставяме две цели. Първата е да дадем някои съвети за етикецията, ко­ито да те направят по-приятен събеседник, а във втората част ще изброим четирите най-често сре­щани бедствия във виртуалното пространство и начините да се пазите от тях.

 

Кротко с дългите постинги.Англичаните казват: More is less. По нашенски и в контекста на дискусионните форуми това ще рече, че човек е най-добре да си мери думите както в буквален, така и в преносен смисъл. Ако нещо може да бъде казано в десет реда, е излишно и нежелателно да бъде.

 

Казано накратко, големите тек­стове стряскат повечето потре­бители. Едни просто не обичат или нямат време да се залисват с предълги словоизлияния, а други просто подхождат с недоверие. Няма универсално мерило - сами трябва да си намерите златната среда.

 

Сдържаност в емоциите. Много потребители правят чес­тата грешка да подценяват инте­лигентността на събеседниците си. Обикновено го правят, като поясняват емоционалния заряд на всяко свое изречение със съ­ответния емотикон накрая. Това е съвършено излишно и води само до затрудняване на четенето. Особено дразнещо е, когато пред ухилената картинка е поставено предълго многоточие, а самият емотикон върви в комплект с още няколко, което си е живо натрапване.

 

 

Ако не искате да ви категоризират и да ви приши­ват стереотипа на лигльо, прос­то завършвайте изречението си с препинателен знак. Точката може и да е невзра­чна пред по-голямата жълта и ухилена муцка, но върши същата работа.

 

Споровете са излишни. Единомислието е рядко срещано явление в реалния живот и би било наивно да си мислим, че е постижимо във виртуалния свят. Колкото и да се аргумен­тирате и да считате, че сте прави, почти сигурно е, че ще се намери някой потребител, който да ви опонира, за да ви дразни. Ако не искате да ставате храна на т.нар. тролове, следвайте елементарните правила за етикеция по този въпрос.

 

А те са, че не е необходимо да повтаряте станови­щето си отново и отново, за да кажете непременно последната дума. Споделете виждането си в даден спор, ако е нужно направе­те уточнения, но спрете дотам. Англичаните казват: „Ако се явите на специално състезание за хора в неравнос­тойно положение, може и да по­бедите, но си оставате човек в не­равностойно положение"... да не кажем и по-силни думи.

 

Постоянството. Честата смяна на никнейма обик­новено се оправдава с омръзва­не на стария или намиране на по-удачен. Едва ли някой ще ви се разсърди, ако промените пря­кора си веднъж или два пъти. Но ако всеки ден се появявате с претенциите, че сте нов човек, най-вероятно ще престанат да ви взимат на сериозно, колкото и да са смислени изказванията ви.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FuckDaPolice
преди 10 години

Забавлявайте се


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия