Създадоха мотоциклет, задвижван изцяло с електрическа енергия

2013-12-21 23:18:00
Създадоха мотоциклет, задвижван изцяло с електрическа енергия
Снимка: freedigitalphotos.net

След като вече години наред япон­ците са лидери в производството на хибридни автомобили, американците решиха да ги изпреварят поне в сек­тора на мотоциклетите. Макар че в днешния свят на четири (и повече) колесни превозни средства мотоцик­летите въпреки своите многократно доказани предимства остават на за­ден план в предпочитанията на кли­ентите. С представянето на новия Enertia обаче това вероятно ще бъде разчупено.

 

Защото Enertia, дело на американската компания Brammo Motorsports, е първият в све­та заводски мотоциклет, задвижван само с електрическа енергия. И уни­калното е, че той е създаден именно в страната, която все още отказва да намали вредните емисии в атмосферата (от протокола, подписан в Киото, Япония), а именно САЩ.

 

Както можете да се досе­тите, Enertia изобщо не замърсява околната среда и може да бъде заре­ден от контакта в хола, кухнята или спалнята. За два часа се запълва 80% от капацитета на батериите, а за три – заредени са 100%.

 

 

Първото, което прави впечатление е това, че Enertia при­лича на съвсем нормален мотоцик­лет. Две колела, рамка - пък макар и изработена от въглеродни нишки, се­далка, кормило, капаци на двигателя. Всички характерни за двуколесните превозни средства елементи са нали­це. Мотоциклетът даже има харак­терния за класическите времена ди­зайн.

 

 

Само едно нещо му липсва - двигателят с вътрешно горене. Защо­то под декоративните странични ка­паци не се крие агрегат, "лапащ" бен­зин, а шест 12-волтови литиево-фосфатни батерии. Характерно за тези акумулатори, с размер колкото поло­вин стандартен автомобилен акумула­тор, е, че нямат "склонност" към са­мозапалване при удар или нарушава­не на целостта. Подобна вероятност съшествува при познатите литиево- йонни батерии.

 

Енергията от акумулаторите се подава към електромотора, който стандартно предава въртящ момент към задното колело посредством ве­рижна предавка и зъбно колело. Максималната скорост на движение е 80 км/ч, а ускорението от 0 до 50 км/ ч става за 3,8 секунди. Свободният пробег на мотоциклета при средна скорост от 40 км/ч е около 70 кило­метра. Принос за тези параметри има и ниското му тегло.

 

Enertia тежи малко под 125 килограма, около 40 от които се дължат именно на вгра­дените шест акумулатора. Подобно на всичко новаторско и еко­логично първоначално и Enertia няма да е по джоба на всеки. Ако все пак се решите на тази стъпка, Brammo Motorsports пред­лага един от представите­лите на първата лимити­рана серия на Enertia - Carbon. Първите доставки ще бъдат продавани на цена от $14 995. Ако поизчакате, срещу 11 995 дола­ра можете да станете собственик на стандартната версия на Enertia.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия