Проблемът с погрешното поставяне на USB устройства отива в историята

2013-12-06 17:00:00
Проблемът с погрешното поставяне на USB устройства отива в историята
Снимка: sxc.hu

Универсалната серийна шина, по-известна с абревиатурата си USB, е серийна шина за свързване на компютър с периферни устройства. Чрез USB е възможно флашки и други устройства притежаващи USB интерфейс директно да се включват към работеща система (Hot-Plugging) като техните особености и характеристики биват автоматично разпознати.

 

 

Изобретението на Intel е едно от най-полезните, тъй като успява да съчетае в себе си цяла гама от интерфейси и портове. То е неделима част от ежедневието ни и макар да не сме си замисляли, то със сигурност е също толкова важно за нас, колкото телефонът.

 

Употребата на USB устройства е изключително голяма, мишки, клавиатури, принтери и какво ли още не се възползват от технологията и предпочитат именно серийната шина за осъществяване на връзка между компютър и периферията им.

 

До тук всичко е перфектно, но идва онзи досаден момент, когато за пореден път бъркате страната, която трябва да поставите в порта. Следва момент на сверяване и ако не сте се усетили, че с цел улеснение, производителите са поставили знака за USB на съответната страна, който невинаги присъства, то може да повторите няколко пъти грешката си. Това неминуемо ще ви изнерви и може да доведе до необмислени действия, които да повлияят на физическото състояние на устройството.

 

За да не се стига до този момент, с радост ви съобщаваме, че скоро всичко това ще остане в историята, защото USB 3.0 Promoter Group анонсира нов стандарт за конектори, наречен Type C. Той се отличава с вертикална симетрия, което на практика означава, че ще позволи свързване, независимо от страна, с която поставяме USB-то.

 

Единственият, макар и логичен, все пак недостатък е, че новият дизайн прекъсва съвместимостта със стари устройства. Това обаче ни навява на мисълта, че съвсем скоро след анонсирането му, пазара ще е залят от различни преходници, чрез които проблема лесно ще бъде решен.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия