На 27 ноември ще се появи първият смартфон със Sailfish

2013-11-21 20:00:00
На 27 ноември ще се появи първият смартфон със Sailfish
Снимка: Reuters

В последните няколко месеца все по-често чуваме за нови операционни системи, които всячески ще опитат да премахнат тоталната доминация на Android, IOS и Windows Phone. Ако само до преди година никой не смяташе, че това е възможно, то днес има множество причини, поради които можем да смятаме, че има известна логика в появата на нови операционни системи. Макар досегашните да вършат работата си перфектно, едва ли някой ще има против конкуренцията в бранша да се увеличи, имайки предвид, че тя ще повиши качеството на предлаганите продукти.

 

 

Преди няколко дни ви запознахме с плановете на Samsung и тяхната нова операционна система, носеща името Tizen. Съвместният проект на Intel и корейците се очаква да се появи през 2014 година и докато те постоянно отлагат анонсирането на Tizen, колегите им от Jolla са на финалната права и на 27 ноември, всички ще можем да се докоснем до първото мобилно устройство използващо тяхната операционна система — Sailfish.

 

Jolla е компания, съставена от бивши служители на Nokia, които имат задачата да разработят смартфон, използващ въпросната Sailfish OS. Досега знаехме, че премиерата на устройството ще бъде до края на годината, но от Jolla потвърдиха, че датата ще е съвсем скоро. Заедно с нея, те разкриха и още няколко подробности около устройството.

 

Новият смартфон ще има 4,5-инчов Estrada дисплей, 16 BG вградена памет, опция за добавяне на microSD карта, двуядрен процесор и 8-мегапикселова камера с автофокус. Интересно е, че компанията е помислила за удобството на потребителите и е оставила опцията за смяна на батерията и панелите. Като при смяна на задния панел ще се променя и интерфейса, в зависимост от цвета му.

 

Най-привлекателна особеност на устройството е, че ще може да оперира и с приложения, разработени за Android, независимо, че работи под Sailfish OS, което автоматично премахва проблема с малкото приложения, които са на разположение на прохождащите операционни системи.

 

Всичко това звучи наистина интересно, но дали смартфона ще бъде конкурентен на събратята си и ще се хареса ли на потребителите, предстой да разберем.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
dimitar.,
преди 10 години

ау, колко сте неграмотни


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия