Какво се случва с Facebook профилите на хората, които са починали?

2013-11-14 13:59:00
Какво се случва с Facebook профилите на хората, които са починали?
Снимка: Dreamstime

Социалната мрежа Facebook, която в днешно време е любимо място на милиони души по света, е създадена на 4 февруари 2004 година. Оттогава до ден-днешен 30 000 000 потребители са имали акаунти в сайта. Това прави 30 000 000 акаунта, в които никой не влиза, но в които си стоят стари постове, снимки, коментари и всякакво друго съдържание. И тук идва логичният въпрос – Какво се случва с акаунтите във Facebook на онези, които вече не са сред живите? Като цяло вариантите са 4 на брой. Ще ги разгледаме един по един:

 

Акаунтът си остава – ако приживе потребителят изрично не е забранил да му се постват неща на стената, то след като си отиде от този свят, хората ще имат възможността да го правят. Също така този човек ще излиза в предложенията за приятелства и ще може да бъде таг-ван в снимки и коментари. Един вид хората ще имат връзка с покойника, въпреки че той вече е на Оня свят.

 

 

Профилът се превръща в мемориална страница – когато един човек почине, член на семейството му може да се свърже с Facebook и да съобщи за неговата смърт. След като бъде изпратено копие на смъртен акт, социалната мрежа превръща акаунта в мемориална страница. Целта е да се защити неприкосновеността на починалия и затова не се предоставя информация за влизане в профила му.

 

Какво точно се случва с профила на починалия?

 

- Мемориалните страници не се появяват в предложенията за приятелство;

- Никой не може да влезе в този профил и не се приемат нови покани за приятелство;

- Въпреки смъртта на потребителя, всеки желаещ може да изпраща съобщения до починалия;

- Ако стената не е изрично заключена приживе от покойника, всеки може да поства спомени за него и да изказва своите съболезнования;

- Съдържанието, което вече е било споделено, може да се види от останалите потребители /от настройките зависи дали това ще бъдат само приятелите, приятелите на приятелите или ще е видимо за всички/.

 

Каква всъщност е идеята на мемориалната страница?

 

Тя е въведена 5 години след създаването на Facebook с идеята близките и приятелите да публикуват спомените си и да почитат паметта на починалия, като в същото време профилът е защитен.

 

Акаунтът се деактивира – ако семейството на покойника не смята за редно той да има профил във Facebook, акаунтът му може да бъде деактивиран. Социалната мрежа позволява на доказани членове на семейството да поисках премахването на неговия профил.

 

Достъп до профила – по принцип само потребителят трябва да знае паролите си. Често обаче хората си ги споделят с най-близките. По този начин, когато човек почине, има възможност друг да влезе в профила му и да направи каквото си поиска с него. Затова, ако имате желание още някой да знае паролата ви, подберете правилния човек, на когото наистина имате доверие. Другият вариант за достъп до акаунта е чрез съдебна заповед, което обаче е дооооста дълъг и неясен процес. Самото изпращане на искане не гарантира, че от Facebook ще предоставят съдържанието на профила на покойника.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 10 години

Офф, нема що.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия