Технологичните изобретения, които бяха отписани от предците ни

2013-11-12 19:30:00
Технологичните изобретения, които бяха отписани от предците ни
Снимка: Reuters

Странно нещо е времето, едно такова неопределиуемо и криещо в себе си мистерията, която едва ли някога ще разберем. Впечатляваща е и разликата в начина на мислене и технологичния прогрес само в рамките на няколко години. Въпреки всичко ние хората, така и не успяваме да научим урока си и да отворим ума си. Вкопчени сме единствено в нашето време и сякаш гледаме само земната повърхност, лишавайки се от красотата на безкрайното синьо небе. Това са правили и предшествениците ни, които силно са вярвали, че някои технологични изобретения просто нямат бъдеще и никога не биха били приети от потребителите. Дали е така — твърдо не. Ето и някой от изобретенията:

 

iPad

 

Apple е известна със своите революционни устройства и таблетът им е едно от тях. След анонсирането на идеята, много от експертите се съмнявали в успеха на iPad, защото той попадал в нова категория устройства, които нито спадат към смартфоните, нито пък към компютрите. Всички смятали, че той ще бъде тотален провал и потребителите няма да си го закупят. Е радваме се, че Стив Джобс и компания не се отказали от идеята и създали таблета, които промени технологичната обстановка днес.

 

 

Пазаруване в интернет

 

Днес да пазаруваш в интернет е най-лесният бърз и удобен начин за мнозина от нас. Той ни спестява време, дава ни огромен богат избор на артикули и най-важното, всичко се случва в дома ни, докато блажено се излежаваме в леглото. Каква идилия нали? Да, но предшествениците ни, така и не могли да повярват, че това ще се превърне в реалност и ежедневие. Те смятали, че няма да се намери човек, които да си купи нещо, без реално и физически да го е видял и пробвал. Експерти заявявали, че дори някои да реализира идеята, то тя ще претърпи пълен провал и инвестициите в нея са повече от безсмислени. Ситуацията днес обаче, доказва точно обратното.

 

Пренос на информация

 

Интернет е друга революция, благодарение на която всеки един от нас може да изпраща и получава информация, независимо от разстоянието само за няколко минути. Всичко това обаче е изглеждало като някаква фентъзи история, взета от филм с множество специални ефекти за много от хората само преди няколко години. Те били толкова изненадани и скептични, че дори нобеловият лауреат за физика Денис Габор заявил, че тази опция никога няма да бъде практически възможна, защото ще е прекалено скъпа.

 

Телефонът

 

Представяте ли си, всеки път, когато трябва да звъннете на приятел, било то, за да излезете или пък просто да го чуете, да ви се налага да пращате телеграма? Е това била представата на хората преди нас, които дори след като видели успешната демонстрация на изобретението били скептични и не му давали бъдеще. Интересно изявление е направил Сър Уилям Прийс, главен инженер в Британските пощи, който споделил, че имат достатъчно момчета за пощальони и нямат нужда от телефон. Е радваме се, че дори многото пощальони не са попречили на телефонът да стане част от ежедневието ни, защото трудно можем да си представим да живеем без него.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия