Създадоха смарт велосипед (+ видео)

2013-10-21 11:15:00
Създадоха смарт велосипед (+ видео)
Снимка: engadget.com

В днешно време технологиите около нас стават все по „смарт“. Преди използвахме обикновени GSM-и, сега се радваме на смартфони. Преди имахме часовници, сега ползваме смарт часовници. Идва ред на още едно смарт нещо – умния велосипед, чиято скорост се задава от iPhone-а, издава точно къде е паркиран и се заключва автоматично чрез натискане на тъчскрийна, пише Engadget.com.

 

 

Разработката е дело на група приятели – велосипедисти от Ню Йорк. При новото смарт колело педалите ще се въртят по-лесно, понеже към задното колело е прикрепено помощно електромоторче, което увеличава скоростта. Тя може да бъде задавана предварително по iPhone, като малкият помощен електродвигател се задейства с литиев акумулатор, който се зарежда за няколко часа.

 

В смарт велосипеда е поставен и GPS, който показва неговото местоположение, ако бъде откраднат или собственикът му е забравил къде го е оставил. Колелото се заключва дистанционно с предоставеното към него приложение. То може да се дава и на други хора, като им се даде шифърът за отключване.

 

Апликацията към колелото запаметява последните маршрути и дава данни колко калории са били нужни при въртенето на педалите. Когато бъде пуснат в продажба смарт велосипедът ще струва около 550 долара.

 

Вижте какво точно представлява велосипедът тук:

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия