Създадоха апликация, която предупреждава за дупки

2013-10-18 13:06:00
Създадоха апликация, която предупреждава за дупки
Снимка: Dreamstime

Дупките не са опасни само за шофьорите. Те създават проблеми и на майките с колички. Но ето, че има решение на този проблем, поне за родителите. Японска телекомуникационна компания разработва приложение за смартфони, което предупреждава майките с колички за дупки и неравности по тротоара и пътя, съобщава Франс прес.

 

 

Когато човек наближи дупка, телефонът му ще предупреждава: „Внимание! На 15 метра пред вас тротоарът е в окаяно състояние“. Това ще даде възможност на родителите да се движат с повишено внимание, да преминат на отсрещния тротоар или да променят маршрута си.

 

Апликацията ще ползва подробна база данни за състоянието на пътя и тротоарите. Тя ще се попълва от сензори, които ще бъдат инсталирани върху детските и инвалидните колички и велосипедите. След това събраната информация се препраща на специален сървър чрез смартфона на потребителя. Данните биват геолокализирани, носят дата и час и се нанасят на карта на дисплея на телефона.

 

Колкото повече хора имат въпросните сензори, толкова по-подробна ще бъде картата, на която са обозначени дупките по тротоарите.

 

Разбира се, апликацията ще се ползва както от майки с колички, така и от инвалиди, пешеходци и хора, които обичат да тичат за здраве. Приложението ще бъде в помощ и на градските служби.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
gugenceto2
преди 10 години

Ще направят ли апликация която да ги запълва???

ameli
преди 10 години

Вместо да инвестират пари в апликации, могат просто да ги запълнят?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия