Има ли смисъл или кога ще са адекватни 64 битови процесори в телефоните?

2013-09-30 17:30:00
Има ли смисъл или кога ще са адекватни 64 битови процесори в телефоните?
Снимка: Reuters

Едно от нововъведенията, който голямата ябълка направи с анонсирането на новият iPhone 5S беше въвеждането на 64 битов процесор. Скоро след това се появиха слухове, че и Samsung, както и други производители на мобилни устройства, смятат да внедрят тази екстра. В тази връзка възниква въпроса има ли смисъл от тях и правят ли те работата на устройството ви по-бърза.

 

 

 

 

Отговорът за сега е НЕ. Следвайки логиката, че PC компютрите, използващи 64 битов процесор, работещ с 64 битова операционна система, се справят далеч по-добре от 32 битовата им аналогична ситуация, можем да заключим, че внедряването на 64 битови процесори в мобилните телефони ще подобри работата им.

 

Къде обаче е уловката и защо това не се получава, поне засега?

 

Факт, който малко потребители знаят е, че повечето приложения, достъпни за GSM-те ни, са написани за 32 битова архитектура, което значи, че дори да притежаваме 64 битов процесор, то той няма да извърши определеното от приложението действие по-бързо от 32 битовият му аналог. Заблуди от този род са просто маркетингов трик, целящ да повиши продажбите на съответното устройство.

 

Поради тази причина, така популярните напоследък, нов тип процесори са безсмислени. Разбира се, осъзнаваме, че с внедряването им, ще започнат да се пишат и приложения, притежаващи подходящата архитектура. Именно тогава наличието на 64 битови процесори ще бъде обосновано и полезно. А до тогава можем да разчитаме и на старите, но добре работещи 32 битови.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
8bit
преди 10 години

Предлагам на автора на темата да се преориентира към градинарство.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия