"Like-овете" във Facebook - свобода на словото или напротив?

2013-09-19 13:45:00
Снимка: Dreamstime

Някои хора са склонни да вдигнат грандиозен скандал, ако качат снимка или напишат нещо във Facebook и най-близките им хора не го харесат. В днешно време т.нар. „like-ове“ се ползват с особено важно значение. Те може да ви се струват безсмислени и невинни, но са в състояние да ви докарат сериозни проблеми.

 

 

Наскоро американския федерален апелативен съд постанови, че харесванията в социалната мрежа Facebook се ползват със защитата на конституционното право на свобода на словото, съобщи Reuters.

 

Решението на съда е в полза на бивш заместник-шериф от Хампън Вирджиния, който бе уволнен, защото си позволил да „like-не“ във Facebook страницата на съперника на шефа му за градски шериф. Миналата година първоинстанционен съд се произнесе в ущърб на заместник-шериф Даниъл Картър – младши с довода, че „like-ването“ в социалната мрежа не е проява на свобода на словото.

 

Според съдия Уилям Тракслър, който е част от тричленния съдебен състав, харесването на страницата на кампанията на политически кандидат показва одобрението на кандидата и подкрепя кампанията, като свързва потребителя с нея. Това е същото, като поставянето на политически лозунг в предния двор, което вече е прието от Върховния съд за проява на свобода на словото.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sofityoy
преди 10 години

Не знам какво е положението с шефовете,които си оволняват работниците заради 1 лайк,но направо се плашя от 12 годишните,които се самонараняват,че имат само по 100 лайка на новата снимка :D

papugai
преди 10 години

Много ясно, тия хора живеят във фейса, нормално е да реагират.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия