Apple изгуби своята магия

2013-09-12 10:27:00
Apple изгуби своята магия
Снимка: Reuters

Apple вгради в най-новия си iPhone сензор за пръстови отпечатъци. Както и по-бърз процесор и по-добра камера. Всичко това обаче показва дилемата, пред която е изправен концернът – един смартфон е само смартфон - и той не може да се преосмисля и преоткрива на годишна база.

 

Почти малко скромно може би Apple не назова новия модел iPhone 6. iPhone 5S е просто подобрен iPhone 5. Който е очаквал повече, вероятно е бил разочарован.

 

Разбира се, Apple е съучастник във всичко това. Защото именно Стив Джобс, който почина преди две години, бе човекът, който при всяко представяне на продукти, не пропускаше да спомене по няколко пъти думата „магически“. Това се случи и при представянето на iPad през 2010 г., а малко след това думата влезе в официалните прессъобщения на компанията.

 

 

Но нищо в iPhone 5S вече не е магическо. А с това Apple се отдалечи от чара си. Но все пак новият модел е солиден, и то преди всичко заради екосистемата си. Никъде другаде потребителите не могат да намерят толкова приложения, колкото за устройствата на Apple.

 

Твърде възможно е обаче част от феновете на марката да се отдръпнат, защото дисплеят на iPhone им е твърде малък например. Предложение от четири инча е твърде скромно на фона на устройствата на конкурентите. А ако Apple остане верен на цикъла за представяне на нови модели, което е твърде вероятно, по-големи устройства може да се появят едва след година. В този бранш това е доста голям период.

 

Но от друга страна сега Apple се бори на малко по-различни фронтове от преди. Заради спадащия пазарен дял компанията реши да предложи по-евтин iPhone 5С - в пластмасова обвивка. Така обаче Apple прескочи сянката си.

 

И самият Стив Джобс бе изправен пред подобен избор преди години, когато изведнъж евтини нетбуци за няколкостотин евро завладяха пазара. Джобс обаче отказа да се включи в тази мода.

 

Подходът с iPhone 5С обаче изглежда малко вял. И то, защото се оказва, че е всичко друго, но не и евтино. В Германия, в зависимост от паметта, ще струва между 600 и 700 евро. В Китай, според VentureBeat, без договор апаратът ще се продава за 730 долара. Доста пари за един развиващ се пазар. Но дори и в САЩ без договор устройството ще се продава за 549 долара. За сравнение: един отключен Samsung Galaxy S4 със 16 GB памет, се продава за около 600 долара.

 

Дали тази цена ще е достатъчно ниска, за да може Apple да завладее силни пазарни дялове на пазари като Китай, Индия или Латинска Америка, където браншът расте по-бързо, е доста спорно. Според проучвания на анализаторската компания Upstream около една трета от потребителите в развиващите се пазари са готови да платят не повече от 100 долара за смартфон, а едва 15% биха дали повече от 450 долара.

 

И така – по всичко изглежда, че сякаш Apple не посмя да предложи истински евтин iPhone. И сега поне конкурентите могат да си поемат дъх. iPhone 5С няма да бъде истински опасен за тях.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pipitooy
преди 10 години

Аз съм доволна от 5с

NaOH
преди 10 години

Да живее Crapple.

SHPAIdURmeN
преди 10 години

Те я изгубиха още от когато Стив Джобс почина, не го свързвам със Стив Джобс, обаче още оттогава се подразбираше, че Самсунг превземат пазара ;)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия