Google вкарва Android в игрови конзоли?

2013-07-01 10:00:00
Google вкарва Android в игрови конзоли?
Снимка: Reuters

Технологичният гигант Google увеличава темпото по отношение на завладяването на световния пазар на устройства. След успеха на своя софтуер за смартфони и таблети Android сега Google работи над игрова конзола и цифров часовник на базата на Android, твърдят добре информирани източници, цитирани от Wall Street Journal. По този начин компанията се надява да изпревари конкурента си Apple, за когото се смята, че също би могъл да изкара подобни устройства в бъдеще, казват експерти.

 

Според вътрешна информация Google също така е преработил Nexus Q - един вид приемник за интернет радио, което също работи с операционната система Android. Nexus Q бе представен на обществеността през изминалата година, но така и не бе пуснат на пазара. Сега Google иска да лансира следваща версия, казват източниците на изданието.

 

Google иска да поеме сама дизайна и маркетинга на самите устройства. Групата се надява поне един от трите продукта да е готов за продажба тази есен.

 

 

Новите планове за хардуера пасват на основния курс на Google да разшири още по-пълния успех на своята операционна система Android. Софтуерът, който излезе на пазара през 2008 г., управлява 75% от всички смартфони и 56,5% от всички таблети в света през първото тримесечие на годината, показват данни на фирмата за маркетингови проучвания IDC.

 

Най-вече игрите, които се играят на устройства със софтуера Android, са посрещани особено добре от потребителите. Бизнесът с игри за Android расте дори по-бързо от този с игри за най-известните игрални конзоли на Microsoft и Nintendo. И други производители именно заради популярността на тези игри вече започват да работят над развитието на нови устройства, които са специално насочени към софтуера Android.

 

По данни на добре информирани източници Google бърза не на последно място и заради това, че компанията очаква конкурентът Apple скоро да пусне своя собствена конзола за видеоигри на пазара. Тя се очаква да стане след това част от новите устройства на Apple TV.

 

Според източниците на WSJ американският концерн наблюдава внимателно и действията на Ouya – стартъп, който през тази седмица ще изкара на пазара игрова конзола с Android за 99 долара.

 

През есента базираната в Калифорния компания ще изкара и нова версия на Android. Очаква се тя да бъде още по-добре адаптирана за смартфони от ниския ценови сегмент, които са преобладаващи в нововъзникващите и развиващите се страни. Целта на Google е да циментира господстващото положение на Android на световния пазар, казва източник, запознат с въпроса.

 

Следващото поколение на устройства Google иска да създаде с подразделението си за Android и хардуерната лаборатория Google X независимо от своята дивизия за смартфони Motorola. Google придоби Motorola през изминалата година и се фокусира според запознати източници в момента над нов хитов смартфон с Android, наречен Moto X.

 

Както съобщават други информирани източници, Google от известно време работи над нови евтини смартфони с Android за развиващите се страни. Новите телефони следва да бъдат продавани включително в онези страни, където Google ще участва във финансирането и изграждането на модерни мобилни мрежи.

 

Когато новата операционна система Android се появи на пазара през есента, Google ще се осмели и на по-агресивен тласък в един нов свят с устройства. Мечтата на концерна е да вкара Android в лаптопи и домакински уреди като хладилници.

 

Производители на компютри като Hewlett Packard вече работят над разработването на нови лаптопи с Android, които да използват следващата версия на софтуера. Както твърдят добре информирани лица, тези усилия нямат нищо общо с вече пуснатите на пазара таблети с Android, с които може се свързват клавиатури. Планираните лаптопи с Android в бъдеще ще се конкурират с тези лаптопи, които работят със софтуера на Microsoft Windows. Говорител на HP отказа коментар по темата.

 

Производителите на смартфони и таблети получават софтуера Android безплатно. В момента южнокорейският производител на смартфони Samsung Electronics е един от най-големите хардуерни партньори на Google. За Google сътрудничеството с хардуерните концерни си струва, защото то носи на технологичната група нови приходи посредством програми като Google Search, видео канала Youtube и други интернет услуги.

 

Самият Google очаква по данни от миналата есен през тази година да отчете нетна печалба в размер на 8 млрд. долара от своя бизнес с мобилни устройства. Някои анализатори обаче смятат, че по-голямата част от нетната печалба в мобилния бизнес на Google идва от интернет търсене и ползването на Youtube на устройства на Apple.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
justguy
преди 10 години

xbox sus android

justguy
преди 10 години

xbox sus android


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия