Американският производител на чипове Intel може да отпразнува рядък успех на пазара на таблети, след като корейският IT концерн Samsung започна да продава за първи път някои от своите таблети с операционна система Android с процесори на американската компания, предава Reuters.

 

 

За Intel това е важна стъпка в усилията на компанията да се етаблира по-успешно на пазара на мобилни интернет устройства. Американската компания осъзна сравнително късно тенденцията към смартфони и таблети. Досега Samsung вграждаше в своя касов Android таблет процесори на британския производител на чипове ARM.

 

В понеделник Samsung представи два нови модела таблети с процесори на Intel: осеминчов таблет и Galaxy Tab 3 с големина почти десет инча. Последният е в пряка конкуренция с iPad на Apple. И преди Samsung е вграждал процесори на Intel в свои устройства, но те не са били базирани на операционната система на Google – Android.

 

Досега Samsung залагаше на процесори ARM за най-продаваните си мобилни устройства, а тези на Intel се вграждаха в серията таблети ATIV с операционна система Windows на Microsoft. Техният пазарен дял е много по-малък в сравнение с този на таблетите с Android на Google.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова