Как да си измислиш благонадеждна интернет парола?

2013-05-28 10:15:00
Как да си измислиш благонадеждна интернет парола?
Снимка: sxc.hu

Наскоро направено проучване показва, че хората, които редовно сърфират в интернет, имат около 6-7 пароли и поддържат близо 25 профила, които изискват регистрация и парола. Тоест всеки човек ползва една и съща парола за около 4 различни сайта.

 

Хубаво е тези данни да бъдат лични. Не бива да казвате паролите си на всеки втори човек. Споделете ги на един-двама истински приятели, които да ги имат, ако нещо се наложи да влязат в някой ваш профил, но не ги разпространявайте наляво-надясно. Сега може да сте си близки с някого, но нещата се променят с течение на времето. Рискувате този, който ви е бил приятел и знае паролите ви, да ви разбие профилите в пристъп на ярост. Затова по-добре бъдете предпазливи.

 

 

Също така е добре човек да не използва една и съща парола за всичките си регистрации. Да, досадно е да се помнят различни комбинации за различните сайтове, но определено е доста по-сигурно. В противен случай, ако някой недоброжелател разбие един от профилите ви, той ще има възможността да го направи и с останалите ви.

 

Преди да си измислиш нова парола, помисли добре. Тя трябва да бъде лесна за запомняне, но трудна за разгадаване. Използвайте символи, цифри и главни букви и се постарайте паролата ви да бъде дълга поне 8 символа. Препоръчително е да не записваш паролата си на видно място. Някои хора смятат, че не е опасно да запишат комбинациите си на листче, което да седи някъде около компютъра, който използват. У дома, може да няма проблем, но на работното място всеки може да види паролите ви и да злоупотреби с тях.

 

Ако ви се случи, докато се ровите в интернет, да изскочи прозорец, който да иска да въведете паролата си – не го правете! Влизайте в профилите си единствено през официалните сайтове, за да не си създадете излишни проблеми.

 

Сърфирането в интернет определено е приятно и полезно, но трябва да бъдете внимателни. Не посещавайте съмнителни сайтове, за да не ви откраднат личните данни, а и за да не заразите компютъра си с някакъв вирус. Използвайте редовно антивирусната си програма, за да следите състоянието на компютъра. Също така внимавайте къде въвеждате паролите, които използвате.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия