Nokia пусна нов нискобюджетен модел

2013-05-10 09:59:00
Nokia пусна нов нискобюджетен модел
Снимка: Reuters

След като през първото тримесечие на годината Nokia реализира нетна загуба в размер на 355 млн. долара, с което отново разочарова инвеститорите, сега финландският производител на мобилни телефони прави смел опит да завземе пазарен дял в един огромен сегмент, предаде France 24, цитирана от Bulgaria on Air.

 

 

В опит да се измъкне от трудното положение, в което се намира, Nokia залага на смартфон с цена 99 долара. Новото оръжие е моделът Asha 501, един от най-евтините смартфони. Насочен е основно към изгряващите пазари, а премиерата му неслучайно се състоя в Делхи – Индия е вторият по големина пазар на мобилни услуги след Китай, с население от 1,2 млрд души. Asha 501 ще работи с остарялата, но леко поосвежена версия на софтуерната платформа S40, наречена сега просто Asha.

 

Разработчиците обещават телефонът да работи бързо, а платформата да позволи инсталирането на външни приложения. Сътрудничеството на Nokia с Microsoft няма да даде резултати в този модел и липсата на по-стабилна операционна система определено ще е недостатък за по-взискателните потребители, но все пак Asha 501 не е насочен към тях.

 

Хардуерните показатели предвиждат внушително дълга работа без презареждане – впечатляващите 48 дни в стендбай режим и до 17 часа разговори. Телефонът разполага и с два слота за сим карти, 3-инчов сензорен дисплей и слот за карти-памет до 32 гигабайта. Очевиден е и опитът на дизайнерите да доближат визуално модела до флагмана на компанията Lumia 920.

 

Изпълнителният директор на Nokia Стивън Елъп все още среща критики, най-вече заради решението му да обвърже компанията с Microsoft и нейната операционна система Windows 8. Много анализаторите предвиждат като единствен изход от затрудненията за финландския производител налагането на нискобюджетни модели на азиатския пазар.

 

Снимки от представянето на устройството вижте в галерията на Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия