Как и защо да прекарвате по-малко време във Facebook?

2013-04-12 10:59:00
Как и защо да прекарвате по-малко време във Facebook?
Снимка: Dreamstime

За няколко години Facebook успя да стане неделима част от ежедневието на голяма част от хората. Всеки, който ползва интернет, проверява профила си в социалната мрежа поне веднъж дневно, а има хора, които са online там по цял, независимо дали са на работа или имат мобилен интернет на смартфона си. Няма нищо лошо да общувате с приятелите и познатите си онлайн, стига да го правите и на живо. Все пак животът НЕ е едно виртуално място. Не бива да се превръщаме в роботоризирани хора, които общуват с близките си само в интернет. Също така не бива Facebook да се превръща в мания за вас. За да не сте поредният пристрастен към социалните мрежи, променете живота си:

 

Променете профила си във Facebook – повечето хора имат прекалено излишни приятели. Няма смисъл да следите публикациите и снимките на хора, които не бихте поздравили в реалния живот. Така само си губите времето и изпускате новите неща, които стават около вашите близки и приятели. Затова стеснете приятелския си кръг.

 

 

Водете си записки – интернет може да бъде едно много полезно място, стига човек да знае как да го използва. Записвайте си всяка ценна информация, която сте прочели. В края на седмицата седнете и прочетете списъка. Сами ще установите дали наистина сте научили нещо ново или даденото нещо ви се е сторило интересно за момент, но в последствие установявате, че не е чак толкова полезно.

 

Определете си време, което да прекарвате онлайн – хубаво е да знаете предварително колко време ще бъдете в интернет и да се стараете да спазвате сроковете. Навийте си аларма и когато тя звънне, приключете нещата, които сте започнали, и станете от компютъра. Ако имате да вършите някаква работа, продължете да използвате интернет, но излезте от социалните мрежи.

 

Махнете приложенията за социални мрежи от телефона си – всеки човек, който има смартфон, има поне една апликация за Facebook. Няма нужда да бъдете постоянно на линия. По-добре проверявайте профила си от вкъщи или когато имате достъп до компютър. В противен случай рискувате да излезете няколко човека на кафе и всичките да си пишете с приятели, които в този момент не са с вас. Нали все пак сте излезли да се видите, а не просто да прекарвате времето си заедно ... мълчейки?

 

Срещайте се на живо с приятелите си – вместо да си седите вкъщи и да си чатите едновременно с пет човека, които не се познават помежду си, по-добре излезте с един от тях и прекарайте времето си заедно. Facebook е полезен за комуникацията с хора, които са далеч от вас или са прекалено заети и рядко се виждате, но не бива да го използвате като средство за комуникация с всичките ви приятели.

 

Спортувайте – ако тренирате редовно, ще имате по-малко свободно време, което да прекарвате пред компютъра. Затова се захванете със спорт, който ви доставя удоволствие, и го практикувайте редовно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
vuzel
преди 10 години

Особено полезни са Слънчевите упражнения - Сурия Намаскар - лесни, бързи и ефективни.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия