Facebook търси пряк път към смартфона ти

2013-04-05 11:15:00
Facebook търси пряк път към смартфона ти
Снимка: Reuters

Най-голямата в света социална мрежа Facebook минава в смартфон офанзива. Основателят на компанията Марк Зукърбърг представи в четвъртък софтуер, от който се очаква да задълбочи интеграцията на социалната мрежа в смартфоните с операционна система Android, предаде Reuters.

 

„Питахме се – какво би станало, ако един смартфон не се концентрира върху приложенията, а поставя хората в центъра“, заяви Зукърбърг. „Ние няма да разработваме смартфон или нова мобилна операционна система. Android като система е толкова отворена, че Facebook без проблеми успя да внесе всички свои допълнителни функции“, отбеляза създателят на социалната мрежа.

 

 

Facebook Home, както се нарича приложението, може да се изтегли безплатно от Google Play от 12 април. Още днес обаче HTC представи своя нов модел с предварително инсталиран Facebook Home.

 

Новият допълнителен софтуер показва например на допълнителен начален екран новини от приятелите, както и директен достъп до всички функции на Facebook. Така например чрез него всеки потребител директно ще може да коментира снимки или статус на приятеля си, или да отговаря на коментари.

 

Всеки телефон с Facebook Home показва на началния си екран целия поток от Facebook акаунта на потребителя - качени снимки, статуси, вписвания. Този т. нар. „Cover Feed“ включва снимки на цял екран, по-видими известявания от социалната мрежа, които ще са достъпни и без потребителят да влиза задължително в приложението, а преминаването през различните възможности на Home ще става по приятен начин.

 

Известията от Facebook също излизат върху Coverfeed, като се появяват заедно със снимката на техния автор като хоризонтално съобщение. С едно негово докосване потребителят може да влезе (най-сетне) във Facebook и да го прочете. В противен случай то може просто да бъде избутано с пръст настрани.

 

Това не е всичко. Chatheads са малки кръгчета, в които ще се появяват лицата на приятелите, които изпращат съобщения (Facebook съобщение или SMS). Потребителят ще можете да ги отваря и затваря в малко кръгче, докато прави нещо друго - например играе игра или чете новини.

 

В навечерието на събитието редица анализатори предричаха, че концернът със седалище в Менло Парк ще представи собствен смартфон. Още през лятото на миналата година обаче New York Times излязе с информация, че тайванският концерн HTC ще бъде вероятният производител на смартфона на социалната мрежа с кодово име Buffy. През юни миналата година се появиха спекулации, че Facebook – телефонът ще работи под Android, ще е нискобюджетен и ще разполага с опростени функции, за да привлече младата и активна аудитория към социалната мрежа. Сега обаче се оказа, че социалната мрежа остава вярна на себе си и няма да става хардуерен производител.

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
JDeel
преди 11 години

Скучно ми е когато разбирам новините от приятелите от някакъв виртуален news feed :|

jasmins
преди 11 години

Пфф навсякъде фейсбук..

KumchoValcho
преди 11 години

Tова изглежда тъпо.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия