Samsung ще зарадва потребителите си с Galaxy S4

2013-03-18 13:30:00
Samsung ще зарадва потребителите си с Galaxy S4
Снимка: Reuters

В нощта срещу петък корейският производител на потребителска електроника Samsung представи най-новия си смартфон Galaxy S4 и отново изостри конкурентната битка с Apple.

 

По време на цветнo събитие в Radio City Music Hall в Ню Йорк Samsung подчерта преди всичко новите функции на софтуера на Galaxy S 4.

 

Потребителят вече не трябва задължително да докосне екрана на своя смартфон, ако иска браузърът да преминете през уеб страница или да види края на имейл – чрез функцията Smart Scroll това може да се случи чрез леко движение на китката. Освен това устройството може да се контролира, поне в някои случаи, само с движението на очите.

 

В допълнение, Samsung включва нова функция, която компанията нарича "Air Gesture". С жест на ръката може да се разглежда уебсайт, дори на повикване телефонът може да отговори дори без докосване на екрана. Компанията е разработила и софтуер, който може да наблюдава здравето на потребителя. S4 е снабден с датчици за измерване на температурата и влажността.

 

Поддържат се и очакваната екстра Smart Pause, която позволява стопиране на гледано видео на пауза, докато погледът на потребителя се е отместил, и го пуска отново, щом го погледне отново. Но това не е всичко - апаратът разполага и с универсален преводач, който е полезен и при разговор, но по отношение на поддържаните езици все още има доста за наваксване.

 

 

Представена бе и програма за управление на медийното съдържание, която донякъде наподобява iTunes на Apple. С наречената Samsung Hub услуга потребителите могат да купуват и организират филми, игри и книги. Тази стъпка не е неочаквана. В крайна сметка Apple отбелязва толкова успехи със своя iPhone не на последно място заради това, че устройството е част от по-голяма екосистема от съдържание, хардуер и софтуер.

 

По отношение на хардуера корейците също са доста щедри. Galaxy S4 идва с малко по-голям дисплей от предшественика си. Вместо с 4,8-инчов дисплей, сега апаратът е с петинчов екран. S4 губи по малко от дебелината и тежестта си. Вместо 8,6, сега той е дебел едва 7,9 милиметра, а тежестта е намалена от 133 на 130 грама.

 

Гъстотата на пикселите е 441 ppi. Корпусът е от поликарбонат, а за функционирането на устройството се грижи процесор с 8 ядра на 1,6 GHz честота Samsung Exynos 5 Octa, но ще има и пазари, където смартфонът ще бъде с четириядрен процесор Qualcomm S4 Pro на 1,9 GHz. Оперативната памет е 2 GB, устройството разполага с microSD слот под капака за до 64 GB памет, а вградената е 16, 32 или 64 GB.

 

Основната камера може да прави снимки с максимална резолюция от 13 МР, а отпред има втора помощна камера с 2 МР резолюция. Устройството поддържа и новата функция Dual Camera, с която може да се използват и двете камери, за да заснеме и фотографът в кадрите.

 

Другата новост е Sound&Shot, с чиято помощ се записва глас или звук към дадена снимка. Камерата е в състояние да направи цели 100 снимки за 4 секунди и да наслагва няколко снимки в един кадър.

 

"Допълнителните функции и услуги на новия Galaxy S 4 ще помогнат на Samsung да защити позицията си на технологичен пионер в смартфон бизнеса", казва Нийл Моутсън, директор на Strategy Analytics. "Въпреки това пазарът на смартфони е изключително конкурентен. Всяко подобрение на хардуер и софтуер ще трае само няколко месеца до най-много година, след което конкуренцията ще навакса".

 

Samsung разчита главно на нови софтуерни функции, за да привлече нови клиенти на пазара на смартфоните, който по първоначални експертни оценки през тази година ще расте по-бавно от преди. През 2011 г. продажбите на смартфони в световен мащаб са се увеличили с 64%. Една година по-късно ръстът е само от 43 процента.

 

Останалата част от статията прочетете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия