По време на технологичната конференция в рамките на фестивала „South By Southeast“ в Остин, Текстат Google представи своите експериментални „говорещи маратонки“, които помагат на собственика си да се пребори с мързела и да спортува повече, предаде ИТАР-ТАСС.

 

 

Умните спортни обувки са дело на Google и Adidas. Тяхната цел е да мотивират човек да мързелува по-малко и да спортува повече. Когато човек се застоява прекалено дълго време на едно място, маратонките започват да мрънкат и да наричат собственика си мързеливец. Когато човек спортува активно, той получава поощрение от страна на обувките си.

 

 

В маратонките са поставени жироскоп, акселерометър и крачкомер. Благодарение на вградените колонки човек може да получава обидни епитети, съвети или команди. В тях има и bluetooth, който може да се свързва със смартфон или с очила с добавена реалност.

 

 

Засега Google не планира масовото производство на новите маратонки. Тяхната идея е да вдъхновят младите хора да създават собствени модели. За тази цел те ще разкрият подробностите за разработката на сайта си и всеки, който има желание, ще може да създаде собствени умни спортни обувки.

Автор: Ралица Солакова