Какво прави Снежанка в Youtube?

2013-02-12 15:02:00
Какво прави Снежанка в Youtube?
Снимка: Reuters

Видеоуслугата на Google – Youtube, пак е изправена пред старите си проблеми. Отново и отново нелегално качени филми намират пътя към сайта.

 

Стотици филми в оригинална дължина се качват постоянно в най-обичаната видеомрежа в света. Блокбъстери на големите студия, включително на Walt Disney, Columbia и Tristar, могат да се намерят там без никакви проблеми. Само през миналата година тези видеозаписи са гледани от стотици милиони зрители.

 

Защо филмовите студия не са се опитали да блокират тези видеа, остава загадка. В крайна сметка именно за тази цел има специално създадена програма в Youtube с името Content ID, пише в свой анализ Wall Street Journal.

 

В четвъртък Disney блокира чрез Content ID няколко класически анимационни филми като "Питър Пан", "Снежанка и седемте джуджета" и "Фантазия". В продължение на почти една година те са били на разположение на всеки, който е искал да ги гледа онлайн.

 

Говорители на Disney, Sony, MGM Studios и Warner Bros. са отказали да вземат отношение по темата и не са коментирали защо досега техни филми не са блокирани чрез Content Id.

 

Говорителка на YouTube заяви, че компанията е "инвестирала сериозни средства в авторски право и системи за управление на съдържанието, за да предостави на притежателите на права контрола над съдържанието в YouTube."

 

Повече от 4000 медийни компании използвали системата Content ID. Говорителката пояснява, че Youtube ще продължи да развива технологията зад Content ID. Досега компанията е била в състояние да посочи повече от 200 милиона клипове, които са нарушили авторските права.

 

Хауърд Гантман е говорител на Motion Picture Association of America. Той и неговата организация представляват студията при въпроси за авторското право.

 

Гантман пояснява, че лобистката група е наясно с този въпрос и е притеснена. "Нашите членове са се свързали с Youtube и са посочили проблема. Надяваме се, че дружеството ще докаже, че е готово на сътрудничество с нас и ще работи за намиране на решение".

 

Завръщането на проблема пояснява, че в YouTube продължават да се появяват материали с авторски права. При това компанията бе предприела стъпки за решаване на проблема. През последните пет години темата до голяма степен бе забравена.

 

YouTube беше закупена от Google през 2006 г. През 2007 г. Viacom подаде съдебен иск срещи компанията, като заяви, че в YouTube има хиляди неоторизирани клипове. Google бил отговорен за нарушаването на авторските права. Към Viacom принадлежат различни телевизионни канали, включително MTV.

 

Останалото прочетете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия