Apple с нови претенции към Samsung за над 700 млн. долара

2012-09-24 14:02:00
Apple с нови претенции към Samsung за над 700 млн. долара
Снимка: Reuters

Apple е поискала от съда постоянна забрана за продажбата на продуктите на Samsung, за които твърди че са нарушили нейни патенти, и претендира за нови компенсации в размер на 707 млн. долара, в допълнение към глобата от 1 млрд. долара, която съдът постанови миналия месец, съобщава Reuters.

 

Двата водещи производителя на смартфони са в патентна битка в десет държави, на фона на съперничеството им за лидерското място на този бързо растящ пазар.

 

През второто тримесечие корейската фирма достави над 50 млн. смартфона – близо двойно повече от 26-те милиона iPhone на Apple. Двете компании увеличават разходите си за реклама, за да подкрепят последните си продукти преди сезона на покупките в края на годината.

 

Apple постигна правна победа в края на август, когато американски съд обяви, че корейската компания е копирала ключови характеристики на iPhone и постанови Samsung да изплати на американската компания 1,05 млрд. долара.

 

В новото си искане Apple настоява за допълнителни компенсации заради нарушени патенти относно дизайн (400 млн. долара), практичност (135 млн.), непокрити от първото решение на съда щети (121 млн.) и щети, претърпени преди периода, разгледан от съда (50 млн.)

 

 

От Apple настояват забраната за продажба на продукти на Samsung да включва всички продукти с характеристики, които са само привидно различни от тези на продуктите, за които вече бе установено, че нарушават нейни патенти. Това може да доведе до забрана за продажби и на новия смартфон на Samsung - Galaxy S III.

 

В заявление до щатския съд от Samsung искат насрочване на нов процес, който ще осигури достатъчно време и безпристрастно отношение към двете страни.

 

„Ограниченията откъм време, свидетели и изложения бяха безпрецедентни за патентен процес с такава сложност и мащаб, и

 

не ни позволиха да се защитим подобаващо срещу многобройните претенции на Apple." В отделно изявление от Samsung се оплакват от факта, че патентите разпореждания се отнасят и до формата на продуктите, а не само до технологията им.

 

”Жалко е, че патентното право може да бъде манипулирано, за да даде на една компания монопол върху правоъгълна форма със заоблени краища – нещо, което е развивано непрекъснато от Samsumg и други компании.”

 

Още hi-tek новини четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Mladenoff
преди 11 години

Абе, вие си защитавайте Samsung, но как другите марки (като HTC, LG, Sony) успяха да направят коренно различен дизайн сравнение с този на Apple, обаче смартфоните на Samsung поразително приличат на iPhone. Случайност, а ? Да рече човек, всички смартфони са със сходен дизайн, няма как да се съдят, ама то т'ва вече си е повече от очевадно.

Game_Fan98
преди 11 години

Apple не могат да губят.К'ви са тия патенти?За сензорния екран или,че има копче в средата което да отваряменюто?Можеха вместо да се опитват са сринат Samsung да създадатiPhone,който да си заслужава 1000 лв.И скоро на Apple ще им хрумне безжично зареждане и ще съдят Nokia,че са изкопирали това което има в *** им тикви които наричат глави.Вижте колко патента на Samsung се използват в Apple продуктите:http://talantix.com/desk.php?desk_id=1717 И това се води кражба на патент от страна на Samsung

notlike
преди 11 години

Това за формата е адски тъпо! Какво копиране? С форма на *** ли да си правят другите телефоните?!

Alchemist
преди 11 години

Истината е че Samsung предлагат много по-добри функции и характеристики и то на по-ниска цена. Та iPhone 5 дори едвам се саравновава с SGS3, който скоро ще бъде заменен с още по добър модел. Това е един много грозен опит на Apple да си възстанови загубите които Samsung им нанесе на пазара за Смартфони. Още една истина е че ако смартфоните на самсунг продължат да се продават в Съединените щати, Apple определено ще продължи да губи много от мозъчно промитите си fanboy/girl-чета. Особено след рекламите който Samsung пускат, които са директно насочени срещу маркетинг стратегията на Steve ***, всичко това е въпрос на време. Apple са наясно от последиците ако не спечелят забраната за продажба в съда, и аз лично искренно се надявам именно това да се случи.

BuBzzz
преди 11 години

Точно така ! Нека ги съдят..*** как пък не спряха да копират

thunderstruck5
преди 11 години

Б*хти алчните. Гледат, че никой не им иска *** и дай да съдим всички конкуренти.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия