Американският технологичен гигант Apple осъди Samsung за внушителната сума от 1 милиард долара, съобщава “Huffington Post”.

 

След продължили една година спорове между двете компании, в петък американския съд в Калифорния постанови южнокорейският производител да изплати солидна компенсация на Apple, заради копирането на дизайна и функционалността на устройствата му.

 

Съдиите застанаха на страната на американската компания, потвърждавайки, че Samsung са нарушили голяма част от патентите на Apple при създаването на собствените си таблети и смартфони, които разполагат с част от функциите на iPhone и iPad.

 

 

Първоначално исканата сума от американския технологичен гигант бе 2,5 милиард долара. Част от обвиненията им обаче бяха отхвърлени в съда, което доведе до значително по-нисък размер на реално отсъдената компенсация.

 

До произнасянето на съдебна присъда по делото се стигна едва 3 дни, след като искът бе внесен в съда. В продължение на една година водещите фигури в двете компании не успяха да стигнат до извънсъдебно решение на спора им.

 

Samsung обаче все още не са се предали. Техните адвокати и патентни специалисти настояват, че уж откраднатите технологични решения от Apple всъщност са очевидни и вече са били използвани и от други компании, като например Sony.

 

Съдебни спорове между американския и южнокорейския производител се водят и в още осем държави – Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Холандия, Япония и Южна Корея.

 

Съдът в Сеул вече отхвърли по-голямата част от обвиненията на Apple и осъди и двете компании да платят минимални компенсации една на друга. Американската – за това, че е откраднала безжичната технология на Samsung, а южнокорейската – за това, че е откраднала една от функциите на Apple при разглеждането на снимки.

 

Победата на технологичната компания, основана от Стив Джобс, в Калифорния може да доведе до сериозни последици на пазара на смартфони и таблети. Адвокатите на Apple разполагат с правото през следващите няколко седмици да поискат някои от най-популярните устройства на Samsung да бъдат изтеглени от американския пазар. Но това не е всичко – всички производители, разчитащи на операционната система на Google - Android, също са застрашени от съдебни спорове с компанията на покойния Стив Джобс.

 

По последни данни на анализаторската агенция IDC за второто четиримесечие на 2012 година, Apple и Samsung владеят почти половината от световния пазар на смартфони и таблети в света. Американската компания притежава дял в размер на 16,9%, докато южнокорейската може да се похвали с двойно повече продажби – 32,6%.

Автор: Илиана