Ще контролираме функциите на автомобила си с жестове и мимики

2012-07-25 10:30:00
Ще контролираме функциите на автомобила си с жестове и мимики
Снимка: sxc.hu

Британски специалисти създадоха революционна технология за контролиране на функциите на даден автомобил с помощта само и единствено на жестовете и мимиките на човека, съобщава в. “Daily Mail”.

 

Искали ли сте да си включите/изключите радиото само с едно намигане? Това вече е възможно! Специален инфрачервен сензор, разположен на таблото на автомобила, разпознава безпогрешно мимиките на лицето на човека, който го управлява. Технологията не може да сбърка просто едно мигане на очите с намигване, тъй като отчита продължителността на действието, за да се увери, че го „разбира” правилно.

 

 

Сред останалите функции, които новото устройство притежава, са възможностите за намаляване и увеличаване на звука на радиото с наклоняване на главата съответно наляво или надясно. Само с едно махване с ръка може да бъде включен и климатикът на автомобила. Жестът, наподобяващ говорене по телефона, дава възможност да се проведе разговор с избран човек, чието име трябва да се произнесе гласно.

 

Създателите на революционната технология поясняват, че главната идея, заложена в нея, е вниманието на шофьорите да бъде разсейвано минимално със странични занимания. Това, по тяхно мнение, ще намали значително инцидентите по пътищата. Разработчиците на новото устройство смятат, че до две-три години то ще бъде готово за пускане на пазара.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия