Швейцарци измислиха екологичен метод за производство на дънки

2012-06-24 12:53:00
Швейцарци измислиха екологичен метод за производство на дънки
Снимка: sxc.hu

Швейцарска химическа компания измисли екологичен метод за производство на дънки, който може да спести милиони тонове чиста питейна вода годишно, пише в. “Tribune”.

 

В началото на седмицата иновативният подход бе представен на 16-ата конференция за зелени технологии във Вашингтон. Разработчиците на метода твърдят, че той позволява използването на 92% по-малко вода и 30% по-малко електрическа енергия за производството на един чифт дънки.

 

 

Ако тази екологична технология бъде използвана от поне една четвърт от производителите на облекла от деним в световен мащаб, това ще доведе до спестяването на 2,5 млрд. галона вода и 220 млн. киловатчаса електроенергия годишно. Това количество чиста питейна вода пък е достатъчно за задоволяване на нуждите на 1,7 млн. души за една година.

 

Постигането на подобни огромни икономии става възможно, благодарение на използването на новосъздаден химикал, който значително улеснява боядисването на дънките. Интерес към технологията вече са проявили редица световноизвестни марки.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия