Facebook съди Yahoo

Социалната мрежа Facebook реши да заведе контрадело срещу Yahoo. Обвиненията са в нарушаване на 10 от патентите на най-голямата социална мрежа, предаде Ройтерс.   Искът идва, след като Yahoo за

2012-04-05 10:01:00
Facebook съди Yahoo
Снимка: Reuters

Социалната мрежа Facebook реши да заведе контрадело срещу Yahoo. Обвиненията са в нарушаване на 10 от патентите на най-голямата социална мрежа, предаде Ройтерс.

 

Искът идва, след като Yahoo заведе дело срещу Facebook за нарушаване на патентни права през миналия месец.

 

Искът на Facebook касае преди всичко рекламния бизнес на търсачката и услугата за споделяне на снимки на Yahoo – Flickr. Според социалната мрежа тя нарушава различни патенти на Facebook, включващи възможността за идентифициране на хора в снимки и за генериране на персонализирани емисии новини.

 

Поне един от патентите, който се отнася до метод за маркиране, според база данни на американското правителство, е изобретен от главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, твърдят от Facebook.

 

Другите патенти се отнасят до „генерирането на фийд за членове на социална мрежа“, „алгоритъм за публикация на заглавия“, както и „системи, устройства и методи за предоставяне на препоръки на потребителите“. Запазените права се нарушават от заглавната страница на Yahoo, Flickr, Yahoo Finance, Yahoo Sports и Yahoo News.

 

Преди това Yahoo обвини социалната мрежа Facebook в нарушаване на 10 от нейните патентни, включително няколко, които покриват онлайн рекламни технологии. В документа пише, че „Facebook е бил считан за едно от най-лошите места за реклама преди да се адаптира към идеите на Yahoo“.

 

Yahoo твърди, че е изобретила цяла гама от основните функции на социалните мрежи, като например изпращането на съобщения, изобразяването на новини и коментари. Интернет ветеранът изброява по-специално десет патента, за които твърди, че са нарушени от Facebook.

 

 

Според говорителя на Yahoo Ерик Берман, искът на социалната мрежа е „нищо повече от един циничен опит да се отвлече вниманието от слабостта на нейната защита“.

 

Двете компании са конкуренти в бизнеса с интернет реклама. През последните години обаче Facebook е нараснал много по-бързо и има 845 млн. потребители. За разлика от него звездата на Yahoo позалезе, а по този начин спаднаха и приходите. По последни собствени данни компанията е имала 700 млн. потребители. При това Yahoo, чиито корени стигат до 1994 г., е десет години по-възрастна от Facebook фирма и е една от най-важните компании в ранните дни на интернет. 

 

Yahoo вече има опит в осребряването на съдебни спорове с компании, на които им предстои да станат публични. Преди IPO-то на Google през 2004 г. Yahoo придоби Overture, специалист в областта на рекламата на търсачката, която беше завела съдебен иск срещу Google. В края на краищата Yahoo получи 2,7 млн. акции на Google. Няколко седмици по-късно, след излизането на борсата, пакетът вече струваше 230 млн. долара, а днес цената на тези акции е 1,6 млрд. долара.

Още новини за най-новите технологии четете в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия