Технологиите, които ще бъдат факт през 2016 година

2011-12-28 02:31:00
Технологиите, които ще бъдат факт през 2016 година

Компанията IBM реши да сподели за пет технологии, които през 2016 година вече трябва да са факт. Първите техни прогнози са дадени през 2006 година и вече наистина са реалност, вижте част от тях, които вече свободно се ползват от хората:

1. Езиковия превод на момента ще бъде възможен - IBM предвиждаха, че до 2011 година ще има превод в реално време. Такива приложения бяха създадени през 2007 година, като бе разработена комуникация между иракските и американските военни и гражданите на страната. Програма има възможност за превод от английски на мандарин и арабски и обратното.
IBM Tales искаше да даде възможност на хората да търсят новини и на други езици и да ги четат спокойно. През 2010 година екипът на Google започна да разработва тази идея. Очаква се в близките няколко години на пазара да се появат смартфони, които ще превеждат толкова бързо, че двама чужденци ще могат спокойно да разговарят помежду си. В интернет вече има подобни еквиваленти, но за писмената реч - Worlddictionary, Google Translate и Word Lens. Минусът при тях към днешна дата е семантичното разбиране, защото в различните езици словоредът е различен.

2. Технологии в нанощаб ще успеят да подобрят околната среда - преди 5 години служителите на IBM предсказаха, че ще за ефикасни соларни енергийни системи и за почистване на водата ще бъдат използвани наноструктури. Към днешна дата въглеродните наноушички са доста обещаващи проводници, като енергийни източници и изкуствени мускули. В момента наноспециалистите разработват на молекулярно ниво най-миниатюрната кола с четири колела.

3. Хората ще имат възможност да проверят здравните си данни от всяка една точка на света - в Америка Google разработи услугата Google Health, благодарение на която всеки един пациент има възможността да провери запазените в Google данни навсякъде. В началото на 2012 година обаче се очаква услугата да бъде прекратена. През 2006 година екипът на IBM бе на мнение, че такъв преглед ще бъде възможен не само на електронната здравна карта, но и на сърдечния ритъм, кръвното налягане и нивото на кръвната захар. Инженерите разработиха малки електронни системи, които може да се залепят на тялото и да анализират сърдечните сигнали и да предупреждават, когато възникне опасност за здравето на човек.

4. GSM-ите ще могат да ни четат мислите - преди пет години специалистите от IBM смятаха, че след време на пазара ще се появят мобилни телефони, които ще знаят къде се намираме, ще разбират нашите нужди и желания. Когато човек отиде на работа звукът на GSM-а сам ще се намалява, когато мине през заведение за хранене той ще му покаже актуалните предложения и т.н. WLAN-хотспотовете и GPS системата помагат на нашите мобилни апарати да знаят къде се намираме с точност до един метър. Разработени са и приложения, които напомнят какви задачи имаме да свършим и какво може да си купим, ако минаваме покрай определен магазин. Постигнатото не е това, което е трябвало да бъде, затова разработчиците на IBM ще продължат да работят по този проект, за да го доусъвършенстват.

5. Интернет ще бъде в трето измерение - към днешна дата ни наистина сме свързани в социалните мрежи, но интернетът все още не е 3-D. Според експертите на IBM към днешна дата трябваше да има един свързан свят. Подрастващите щяха да имат възможността да се разхождат из джунглите или улиците на друг град, възрастните пък щяха да разгледат стоката, която искат да си купят виртуално и да направят поръчка. Тези неща са възможни, но не са триизмерни. Очаква се тази прогноза да стане факт до 2015 година.

Това са нещата, които бяха предсказани през 2006 година и част от тях са реалност. Вижте новите прогнози, които трябва да бъдат реализирани до 2016 година:

1. Четенето на чужди мисли вече няма да бъде фикция - прогнозата от 2006 година бе, че към днешна дата смартфоните ще могат да четат мислите ни, но това все още не е факт. До 2016 година обаче проектът трябва да бъде реализиран. Ще бъде разработен софтуер, който ще знае какво мислим и така когато си помислим за любимия човек телефонът сам ще набира неговия номер.

2. Спамът ще бъде персонализиран - всеки един човек знае какво досадно нещо е спамът. Към днешна дата той може директно да бъде препратен към кошчето на нашия e-mail. През 2016 година човек ще може да персонализира спама, като получава реклама, която наистина отговаря на неговия интерес.

3. Хората ще могат сами да произвеждат енергията, която им е необходима - когато си движим, ние произвеждаме енергия. До 2016 година ще успеем тази използваме тази произведена енергия, за да осветяваме дома си, да ползваме електрическите уреди и т.н.
Студенти от Харвард разработиха футболна топка, която при 30 минути ритане произвежда три часа светлина за една LED лампа.

4. Ще използваме биометрични данни вместо пароли - в момента всеки един от нас използва парола, за да влезе в e-mail-а си или регистрацията в някой сайт. Все повече пароли за все повече неща. Като цяло те трябва да са различни, за по-голяма сигурност. Има вече някои смартфони, които позволяват да се управляват паролите. Специалистите на IBM са на мнение, че до 5 години няма да има пароли, а ще се използват биометречни данни.

5. Няма да има цифрово разделение - до 2016 година достъпът до информация ще бъде променен с помощта на мобилните устройства. Тогава ще има над 5.6 милиарда такива устройства, които ще се ползват от хората. Хората, които не могат да четат или пишат, ще използват системи, които се управляват с гласови команди.


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pavel19
преди 12 години

номер едно е супер

Evermore3
преди 12 години

това с gsm-ите,четящи мисли е малко плашещо..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия