KASAPIN40: Мечтаем да изпратим роботи в космоса

2011-12-13 14:07:00
KASAPIN40: Мечтаем да изпратим роботи в космоса

Българчетата от отбора ни по роботика се срещнаха в Полша с над 160 деца от 18 европейски отбора и победиха в надпреварата, като се класираха за финалите на 13-14 януари 2012 г. в Германия. Разговряме с българския отбор KASAPIN40.

 

Какво събуди вашия  интерес към роботиката?
Като по-малки всички сме си играли с конструктори LEGO и си спомняме колко е било забавно, освен това всеки от нас поне веднъж е мечтал да създаде робот, който да улесни максимално живота на хората. Може да се каже, това са нещата, които събудиха нашия интерес към роботиката.

Как спечелихте наградата? Какво ви вдъхнови?
Пътят към наградата, разбира се, не беше лесен. Всеки от нас отдели голяма част от личното си време и прекара много дни и редица безсънни нощи е тренировки. Какво ни вдъхнови? Самата атмосфера, конкурентите, които бяха достойни противници, и до последно имаше напрежение за това кой ще грабне купата, менторите ни, благодарение на които участвахме в състезанието и разбира се всички служители на SAP Labs Bulgaria, приятелите и близките ни.

Смятате ли да продължите да се занимавате с роботика и какви са вашите мечти в тази област?
Роботиката е една от най-интересните области, в които сме работили до сега, така че всички имаме желание да продължаваме да се занимаваме. Мечтите ни са много - да изпращаме роботи в космоса, да създадем изкуствен интелект неотсъпващ с нищо на естествения и т.н.

Айзък Азимов за вас е ... ?
Тъй като ние се интересуваме повече от това да превърнем нашите мечти в реалност, отколкото да се задълбочаваме в чуждите мечти и представи, за нас Айзък Азимов е просто един автор на фантастични романи, чието творчество разбира се уважаваме, но не смятаме, че е оказало сериозно влияние върху нашата работа, или че ни е служило за вдъхновение.

Далеч ли е човечеството от позитронния мозък и изкуствения интелект?
Не, не е далече, в днешно време технологиите се развиват с невероятна скорост. Постоянно се измислят нови проекти, някои от които разработвани и непоказани засега на хората. Плановете са, както знаем, роботите в близко бъдеще да заменят хората в определени професии - дори вече има работещи прототипи на медицинска сестра.

 

Могат ли роботите да заменят хората?
Това е много относителен въпрос. По наше мнение роботите могат да заменят хората, да, но само в определен диапазон, така да се каже. Те ще са до голяма степен по-прецизни при работата си, по-точни. Но от друга гледна точка, или иначе казано, чувствата, емоциите, мислите пр. не мислим, че могат да се развият и да достигнат това ниво, на което са при нас, хората.

Как бихте подобрили Първия закон на роботиката?
Според нас Първият закон* на роботиката, за научната фантастика, е добре формулиран и не смятаме че може да допринесем с нещо за подобряването му.

*Трите закона на роботиката:

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия