Отиде си 'бащата на изкуствения интелект' - Джон Маккарти

Както съобщи вестник ‘Ню Йорк таймс’, отиде си още един гений от Силиконовата долина - бащата  на изкуствения интелект - Джон Маккарти.    Маккарати е сред ‘виновниците’ за днешните мрежови технологии като

2011-10-28 19:00:07
Отиде си 'бащата на изкуствения интелект' - Джон Маккарти
Както съобщи вестник ‘Ню Йорк таймс’, отиде си още един гений от Силиконовата долина - бащата  на изкуствения интелект - Джон Маккарти.   

Маккарати е сред ‘виновниците’ за днешните мрежови технологии като интернет,  както и за още десетки разработки в областта на компютрите и бе икона в технологичните среди в САЩ.

Джон Маккарти е роден на 4 септември 1927 година в Бостън. Учи в Калифорнийския технологичен институт, но се дипломира  в Принстън.  След това Маккарти работи в Масачузетския технологичен институт, а от 1962 година  до пенсионирането си през 2000 година преподава в Станфордския университет.

Големият ум Маккарати,  е сред основателите на днешните мрежови технологии и има голям принос в разработките на компютърното споделяне, което дава възможност много хора едновременно да получават информация от един компютър и то отдалечен да голямо разстояние.

Заслуга на Маккарти е  електронната търговия. Той  измисля технологии десетилетия  преди хората да са готови да ги приемат.

Най-голяма, обаче,  е  заслугата на Маккарти в областта на изкуствения интелект.  Именно той  е автор на термина ‘изкуствен интелект’, който е публикуван за първи път в научна статия през 1955 година.     

Маккарти работи в Масачузетския технологичен институт, където създава Лабораторията за изкуствен интелект. Той е на мнение, че компютрите могат да бъдат програмирани да симулират  елементи от човешкия интелект.  Гениалният учен разработва програмния език Lisp, който по-късно  става стандартен инструмент за разработки и изследвания в областта на изкуствения интелект.

По-късно Маккарти създава и технология, наречена ‘събиране на боклук’, която  открива ненужните парчета програмен код в паметта на компютъра и ги премахва. Тази технология в днешно време се използва  в популярни програмни езици като Java.

Маккарти  е носител на много награди, между които и наградата “Тюринг’, за разработките си върху изкуствения интелект, както и  наградата ‘Киото’, която се смята за японския еквивалент на Нобеловите награди.

Мир на праха на гениалния учен Джон Маккарти! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия