Стив Джобс, основателят на Apple, се оттегли преди ден от ръководния пост на компанията. Въпреки че  оставката му не бе неочаквана, все пак новината  разтърси технологичните среди и съответно доведе до промени в цените на акциите на технологичните компании.

В писмо до борда на директорите  на Apple, Стив Джобнс пише: “Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължение и да отговарям на очакванията като директор на Apple, ще съм първият, който ще ви уведоми за това. За жалост, този ден дйоде”.

За свой наследник  Джобс посочва досегашния оперативен директор и втори човек в йерархията на компанията - Тим Кук.

Основателят на технологичната компания не посочва конкретни причини за оставката си, но се предполага, че става въпрос за здравословни проблеми. Вероятно  те са свързани с рака на панкреаса, от който Джобс се разболя през 2004 година. През 2009 година пък той претърпя трансплантация  на черен дроб в опит да се спре болестта, но се смята, че  все още не може да се възстанови от  нея и последвалите усложнения. В последно време се появи информация, че  състоянието на  Джобс толкова се е влошило, че не му остава много  време на този свят.  Той не   беше се  появявал  пред публика последните месеци, освен на  представянето на таблета iPad2 през пролетта.

Apple  бе обявена за най-скъпата американска компания, но след новината за оттеглянето  на Джобс  акциите й се сринаха рязко със 7 %. Представители на компанията, обаче,  зоват
за спокойствие, защото Тим Кук и досега де факто е бил директор на Apple и компанията се развива добре.
Автор: Тони